Fokus / Фокус / Fokusi

Капитал истражува: Од кого државата купува најмногу компјутери и софтвери?

Datum: 18.03.2015.

Македонија

 

12.01.2015.

Извор: http://kapital.mk/

 

Близу 5 милиони евра потрошила државата за набавка на ИТ опрема за модернизација на институциите во последните десет месециАнализата што ја направи Капитал, врз основа на податоците од Бирото за јавни набавки, покажува дека во изминатите десет месеци институциите објавиле 180 тендери преку кои бараат набавка на ИТ опрема. Тоа значи дека просечната вредност на еден тендер е 27 илјади евра. 

Речиси половина од тендерите преку кои се набавувало ИТ опрема се направени преку постапка со преговарање без претходно објавување на оглас. Од вкупно 180 тендери направени во минатите десет месеци, дури 85 се направени преку ваква постапка.

 

Читај повеќе...

http://kapital.mk/kapital-istrazhuva-od-kogo-drzhavata-kupuva-najmnogu-kompjuteri-i-softveri/

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

12.01.2015.

Izvor: http://kapital.mk/

 

Kapital istražuje: Od koga država najviše kupuje kompjutere i softvere?

 

Skoro 5 miliona evra je potrošila država za nabavku IT opreme za modernizaciju institucija u poslednjih deset meseci. Analizu koju je napravio Kapital, na osnovu podataka iz Biroa za javne nabavke (ESJN), pokazuje da su u proteklih deset meseci institucije sprovele 180 tendera za nabavku IT opreme. To znači da je prosečna vrednost tendera oko 27 hiljada evra.

Analiza takođe pokazuje i da od ukupno 180 tendera za nabavku IT opreme, čak 85 su sprovedeni putem pregovaračkog poziva bez prethodnog objavljivanja oglasa.

 

Više pročitajte na...

http://kapital.mk/kapital-istrazhuva-od-kogo-drzhavata-kupuva-najmnogu-kompjuteri-i-softveri/