Fokus / Фокус / Fokusi

Македонија

Обука за јавни набавки со право на поднесување пријава за регионален подгрант

Покана за граѓански организации од државите од Западен Балкан да учесвуваат на обука за јавни набавки

Македонија

Топ 100 тендери во 2015 и 2016 година

Во рамки на стоте најголеми тендери за 2015 и за 2016 се склучени договори за јавни набавки во вредност од над 600 милиони евра

Makedonija

Makedonsko tužilaštvo otvorilo istragu o kupovine mercedesa Gruevskom

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je u utorak istragu kupovine "mercedesa" za 572.780 eura, kojim se vozio bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Makedonija

Vo bitka so korupcijata od javnite nabavki

Регионална конференција се одржа во Сараево, 05.12.2016.

Makedonija

Само една компанија се јавила на тендерот вреден 10 милиони евра за чистење на Владата

Ланскиот тендер за чистење на просториите на Владата и на министерствата, вреден повеќе од 10 милиони евра, бил осмислен и спроведен на начин со кој се елиминира конкуренцијата, упатува истражувањето на БИРН.

Makedonija

Обвинителството го гони поранешниот градоначалник на Охрид

Осомничените се товареа дека од 2006 – 2013 година при вршење на јавни набавки за потребите на Општина Охрид, сториле повеќе кривични дела.

Makedonija

На тендерите просечно има по 2,5 понудувачи, на е-аукциите учествуваат по 2

Центарот за граѓански комуникации денеска ги објави резултатите од редовниот мониторинг на постапките за јавни набавки спроведени од институции на локално ниво.

Makedonija

Адвокатските услуги нема да се бараат на тендер

Со последните измени на Законот за јавните набавки што стапија на сила на 29 јуни 2016 година, од обврската за спроведување постапка за јавна набавка се изземени адвокатските услуги кои досега се набавуваа преку тендер.

Makedonija

Значителен пад на вредноста на јавните набавки во Македонија во 2015

Вкупната вредност на јавните набавки во Македонија во 2015 година е намалена за 23% во однос на 2014 година.

Makedonija

Јавни набавки или само имитација?

„Надзор врз јавните набавки: ризици од корупција идентификувани од граѓанските организации“ што ја организираа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Центарот за граѓански комуникации (ЦГК).