Fokus / Фокус / Fokusi

Законот за јавни набавки ги остави клиниките без лекови и реагенси

Datum: 04.12.2014.

Македонија

 

18.11.2014.

Извор: Нова ТВ

 

Пациентите кои имаат потреба да направат испитувања за бактериски инфекции во крвта се враќаат дома од лабораторијата на Институтот за микробилогија.

Причината е што веќе три месеци оваа институција нема реагенси за правење на овие анализи. Лекарите се жалат дека на почеток пациентите плаќале по 4500 денари во приватните лаборатории за да го направат испитувањето, а од пред извесно време испитувањата ги прави Институтот за јавно здравје. Партиципацијата е иста како и на микробиологија 350 денари, а редиците од луѓе кои имаат потреба од ова испитување се огромни.

Ваквата состојба всушност е последица на измените на Законот за јавни набавки од мај годинава со кои за секоја јавна набавка треба да се добие одобрение од Советот за јавни набавки. 

Читај повеќе...

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=18183

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

18.11.2014.

Izvor: Nova TV

 

Zakon za javne nabavke ostavio je klinike bez lekova i reagensa

 

Pacijenti koji imaju potrebu da naprave ispitivanja za bakteriske infekcije u krvi vračaju se kući iz laboratorije Instituta za mikrobiologiju. Razlog za to je što već tri meseca Institut nema reagense za ove krvne analize. Lekari se žale da su na početku pacienti plaćali su po 4500 denara (73 evra) privatnim laboratorijama, a od skoro to radi Institut javnog zdravlja. Participacija za ovu analizu je ista kao i u Institutu za mikrobiologiju 350 denara (5.7 evra), ali su redovi ljudi koje imaju potrebu od ovakve analize ogromni.

Ovo je zapravo, posledica izmena Zakona o javnim nabavkama, od maja ove godine, od kada sve javne nabavke moraju imati odobrenje Saveta za javne nabavka.

Više pročitajte na...

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=18183