Fokus / Фокус / Fokusi

Јавни набавки во регионот: законите различни, проблемите исти

Datum: 04.12.2014.

Македонија

 

27.11.2014.

Извор: А1ОН

 

Во Скопје се одржа конференција за актуелните состојби во сферата на јавните набавки во Македонија и во земјите од регионот.

Се разгледуваа резултатите од споредбената анализа на спроведувањето на јавните набавки во четири земји од регионот – Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, чии вкупни набавки на годишно ниво изнесуваат околу 5 милијарди евра.

Преку следење на конкретни, истородни, постапки за јавни набавки, анализата укажува на добрите и лошите страни во системите на јавни набавки на четирите вклучени држави во сите фази на тендерите – од планирањето до нивната реализација.

 

Читај повеќе...

http://a1on.mk/wordpress/archives/416100 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

27.11.2014.

Izvor: A1ON

 

Javne nabavke u regionu: zakoni različiti, problemi isti

 

U Skoplju je održana konferencija posvećena aktuelnom stanju u sferi javnih nabavki u Makedoniji i u zemljama regiona.

Razmatrali su rezultati komparativne analize sprovođenja javnih nabavki u četiri zemlje regiona - Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, čije ukupne nabavke na godišnjem nivou iznose oko 5 milijardi evra.

Monitoringom konkretnih, istovrsnih postupka javnih nabavki, analiza ukazuje na dobre i loše strane u sistemima javnih nabavki u četiri involvirane države u svim fazama postupaka za javne nabavke – od planiranja do realizacije.

 

Više pročitajte na...

http://a1on.mk/wordpress/archives/416100