Fokus / Фокус / Fokusi

Стапија на сила измените на Законот за јавни набавки

Datum: 17.12.2013.

Македонија

 

Декември, 2013.

 

Според законските измени од ноември 2013, а кои стапуваат на сила во мај 2014, договорните органи ќе мора да направат анализа на пазарот и да ја утврдат конкуренцијата и бројот на можните понудувачи, пред да спроведат постапка за јавна набавка. Притоа, доколку договорните органи се сомневаат дека во тендерската постапка нема да успеат  да обезбедат доволен број на понудувачи ќе бидат должни да побараат согласност за спроведување на тендерот од Советот за јавни набавки што ќе биде формиран во рамките на Бирото за јавни набавки. Новите законски одредби предвидуваат и затворски казни за оние кои нема да ja следат процедурата и ќе се обидат да ја ограничат конкуренцијата.

“Во изминатиот период значително опаѓаше интересот на фирмите и некогаш заради високите критериуми и услови кои се поставуваа во самите објави во тендерските документации и од таа причина од мај 2014 година ќе биде формиран Совет за јавни набавки од Владата кој ќе работи исклучиво на  издавање на согласности кои треба на договорните органи да им ги потврдат  анализите на пазарот на пазарот што ги направиле, дека тие технички спецификации и документации нeма да ја ограничат конкуренцијата. Целта е да ја обезбедиме конкуренцијата на пазарот на јавни набавки, бидејќи таа е таа која навистина дава добри цени на тендерите“, изјави Маре Богева Мицовска, директор на Бирото за јавни набавки на Република Македонија.

Со најновите измени, во Законот за јавни набавки се венесени и првите казнени одредби. Се предвидуваат казни затвор од 1 до 5 години за лице кое ќе состави тендерска документација со цел да ја ограничи конкуренцијата во постапките за јавни набавки и за себе или друг да оствари материјална корист.

 

Повеќе детали за измените и дополнувањата на Законот за јавни набавки во прилог:

https://balkantenderwatch.eu/local/uploaded/MKD%20local/IZMENI%20ZJN%202013.pdf

 

 

 

 


 

 

Decembar, 2013.

 

U skladu sa zakonskim izmenama koje je Skupstina usvojila u novembru 2013. godine, a koje stupaju na snagu u maju 2014. godine, naručioci će pre objavljivanja javnog poziva morati da naprave analizu tržišta, da оbezbede konkurenciju i broj ponuđača . Pritom, ako naručioci sumnjaju da u tenderskom postupku neće uspeti da obezbede dovoljan broj ponuđača, biće dužni da zatraže saglasnost  Saveta za javne nabavke koji će biti osnovan u okviru Biroa za javne nabavke. Nove zakonske odredbe predviđaju i zatvorske kazne za one koji se ne budu pridržavali ove procedure i koji pokušaju da ograniče konkurenciju.

“U proteklom periodu znatno je opalo interesovanje ponuđača, nekad i zvog visokih kriteriuma i uslova koji su se tražili u samim objavama u tenderskoj dokumentaciji i zbog toga će Vlada u maju 2014. godine formirati Savet za javne nabavke koji će raditi isključivo na izdavanju saglasnosti koja treba naručiocima i služi kao potvrda da je napravljena analiza tržišta i da tehničke specifikacije i dokumentacija ne ograničavaju konkurenciju. Cilj je da se obezbedi konkurencija na tržištu javnih nabavki, jer upravo ona obezbeđuje zaista dobre cene na tenderima”, izjavila je Mare Bogeva Micovska, direkorka Biroa za javne nabavke Republike Makedonije.

Pored toga u Zakon o javnim nabavkama uvode se i kazene odredbe. One uključuju kaznene mere zatvora od 1 do 5 godina za lice koje sastavi konkursnu dokumentaciju sa tendencijom da ograniči konkurenciju na tenderima i da za sebe ili drugoga ostvari materijalnu korist.

 

Više detalja o izmenama I dopunama zakona o javnim nabavkama na:

https://balkantenderwatch.eu/local/uploaded/MKD%20local/IZMENI%20ZJN%202013.pdf