Fokus / Фокус / Fokusi

Законски задолжителната електронска аукција се заобиколува

Datum: 14.05.2013.

Македонија

 

19.04.2013.

Автор : Центар за граѓански комуникации

 

Е-аукцијата се одржала во 60% наместо во 100% од тендерите. Е-аукцијата како последна фаза од постапките за јавни набавки е задолжителна за сите тендери во Македонија, односно за секоја набавка во вредост од над 500 евра.

 

Бројот на постапки во кои не се одржала законски задолжителната е-аукција (негативно наддавање на цените по електронски пат) е постојано висок. Според мониторингот на јавни набавки што го спроведува Центарот за граѓански комуникации, во 2012 година, во околу 40% од тендерите, иако била планирана, воопшто не се одржала е-аукција. Најчеста причина зошто не се закажуваат е-аукциите е немање доволно понудувачи (ниту еден или само еден прифатлив понудувач). Една понуда е прифатлива ако понудувачот ги исполнува условите за учество на тендерот (ги задоволува критериумите за лична, професионална, економско-финансиска, техничко-професионална способност).

Од Центарот за грѓански комуникации препорачуваат дека во услови кога е-аукцијата е воведена како задолжителна за сите видови на тендери со што Македонија стана единствена земја во Европа со таков концепт во јавните набавки, се наметнува потреба од вложување на дополнителен напор во насока на стимулирање на конкуренцијата.

 

 

 

 


 

 

 

19.04.2013.

Autor : Centar za građanske komunikacije

 

Zakonska obaveza elektronske aukcije se zaobilazi 

E-aukcija je sprovedena u 61% umesto u 100% tendera. E-aukcija kao poslednja faza u postupku javne nabavke je obavezna za sve tendere u Makedoniji, odnosno za svaku nabavljenu vrednost iznad 500 eura.

Broj postupaka u kojima nije sprovedena e-aukcija, koja je po zakonu odavezna, je konstantno visok. Prema monitoringu koji sprovodi Centar za građanske komunikacije, u 2012 godinu, u 39% od monitoriranih tendera (160), iako je bila planirana, uopšte se nije sprovela e-aukcija.

Najčešći razlozi zašto se ne održava e-aukcija je to što nema dovoljno ponuđača (nijedan ili samo jedan prihvatljiv ponuđač). Jedna ponuda je prihvatljiva ukoliko ponuđač ispuni uslove za učešće na tenderu (zadovoljava kriterijume za ličnu, profesionalnu, ekonomsko-finansijsku i tehničko-profesionalnu sposobnost).

Iz Centra za građanske komunikacije smatraju da se u uslovima kada je e-aukcija uvedena kao obavezna za sve vrste tendera, čime je Makedonija postala jedina zemlja u Evropi sa takvim konceptom javnih nabavki, nameće se potreba ulaganja dodatnog napora u pravcu stimulisanja veće konkurencije na tenderima.