Fokus / Фокус / Fokusi

25 македонски фирми на црна листа за учество на тендери

Datum: 14.05.2013.

Македонија

 

19.04.2013.

Автор : Центар за граѓански комуникации

 

Со изрекување на т.н. негативни референци на 25 фирми од Македонија им е забрането учество на тендерите во земјата за период од една до пет години.

 

Согласно Законот за јавните набавки, од 1. јули 2012 година државните институции имаат право да им забранат на фирмите да учествуват во постапките за јавни набавки, преку креирање на т.н. негативни референци во рок од 1 до 5 години. Негативните референци, кои јавно се објавуваат на Електронскиот систем за јавни набавки, им се изрекуваат на фирми што ќе ја повлечат својата веќе доставена понуда на тендер, ќе се откажат од потпишување на договор или на кои ќе им бидат активирани банкарските гаранции. Од вкупно 25 фирми кои досега се ставени на оваа црна листа, на 19 забраната им е изречена за една година, а на шест фирми во рок од две до пет години.

Линк до листата на фирми со изречени негативни референци: https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/BlackListVendors/default.aspx?Level=7 (линк на македонски)

 

 

 

 


 

 

19.04.2013.

Autor : Centar za građanske komunikacije

 

25 Makedonskih firmi na crnoj listi za učestvovanje na tenderima

Izricanjem tzv. negativne reference 25 firmi iz Makedonije su dobile zabranu učešća na tenderima u zemlji za period od jedne do pet godina.

Saglasno sa Zakonom za javne nabavke, od 1. jula 2012 godine državne institucije imaju pravo da zabrane firmama da učestvuju u postupcima javnih nabavki, preko kreiranja tzv. negativne reference u roku od 1 do 5 godina. Negativne reference se javno objavljuju na Elektronskom sistemu za javne nabavke, a izriču se firmama koje povuku svoju već dostavljenu ponudu sa tendera, ukoliko odustanu od potpisivanja ugovora ili onima kojima se aktivira bankarska garancija. Od ukupno 25 firmi koje su do sada stavljene na ovu crnu listu, u 19 slučajeva je izrečena zabrana od jedne godine, a za šest firmi u roku od dve do pet godina.

 

Link od liste sa firmama koima su izrecene negativne reference:  https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/BlackListVendors/default.aspx?Level=7 (link na makedonskom)