Fokus / Фокус / Fokusi

Stav NVO-a: Aktuelni sistem obesmišljava javne nabavke i legalizira bezočnu pljačku

Datum: 28.02.2019.

Bosna i Hercegovina

 

Izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/stav-nvo-a-aktuelni-sistem-obesmisljava-javne-nabavke-i-legalizira-bezocnu-pljacku/181220104

20.12.2018.

 

"Izgleda da je veličina prtljažnika, najmanje zapremine 550 litara, presudni kriterij prilikom nabavke službenih vozila", zaključili su, nakon što su pratili 4.457 postupaka javnih nabavki u BiH.

Po riječima Mervana Miraščije iz Fonda otvoreno društvo BiH, postoje pozitivna kretanja i ohrabrujući pomaci od Agencije za javne nabavke, koja najavljuje izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Aktuelni sistem potpuno obesmišljava javne nabavke, odnosno legalizira bezočnu pljačku javnih sredstava koja se svakodnevno dešava, a bez obzira na kontinuirano dokumentovanje nezakonitosti, ona se ne obustavlja, niti sankcionira", tvrdi Miraščija.

Monitoring je proveden za 2.145 postupaka nabavke roba, 1.107 usluga i 1.205 za radove.

"Osjetno je povećanje praćenih postupaka javnih nabavki i utrošenih sredstava u izbornoj godini, i to za gotovo 40 posto", saopćeno je iz spomenutih nevladinih organizacija.

Navode da nepoštivanje odredbi Zakona o javnim nabavkama ima posljedice ne samo po ugovorni organ, koji nije u stanju isporučiti robu, uslugu ili radove određenog kvaliteta i u određenom obliku, nego i cjelokupni integritet sistema javnih nabavki, jer netrasparentnost i neadekvatna kontrola realizacije ugovora praktično poništava prethodno provedeni postupak izbora dobavljača.