Fokus / Фокус / Fokusi

KAKO DO EFEKTIVNE KONTROLE SVRSISHODNOSTI JAVNIH NABAVKI?

Datum: 02.12.2016.

Srbija

17.11.2016.

 

 

Regionalna konferencija „KAKO DO EFEKTIVNE KONTROLE SVRSISHODNOSTI JAVNIH NABAVKI?“ održana je u četvrtak, 17. novembra 2016. godine, u hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu.

Cilj ove konferencije bio je da ponudi moguće odgovore na dva pitanja: koji su izazovi prilikom utvrđivanja svrsishodnosti javnih nabavki i kako do efektivne kontrole svrsishodnosti javnih nabavki u zemljama Zapadnog Balkana?

Pored predstavnika organizacija civilnog društva i medija iz četiri zemlje Zapadnog Balkana, na konferenciji su uzeli učešće i predstavnici Državnih revizorskih institucija iz sve četiri države, kao i predstavnici Uprava / Ureda  za javne nabavke. Na taj način je ranije uspostavljena saradnja između ovih državnih organa i civilnog društva učvršćena i potvrđena kroz razmenu iskustava, ideja i predloga, ne samo po pitanju poboljšanja pravnog i /ili institucionalnog okvira, već i zalaganjem za uvođenje svrsishodnosti  u sistem javnih nabavki, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

Na konferenciji su predstavljene pojedinačne studije slučajeva javnih nabavki koje je analizirao projektni tim u sve četiri države. Rukovodeći se rezultatima komparativnog istraživanja pravnog i institucionalnog okvira javnih nabavki i efektivnosti postojećih sistema u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, projektni tim je nastojao da analizom konkretnih javnih nabavki testira mogućnost za utvrđivanje svrsishodnosti, s jedne strane, ali i primenu načela svrsishodnosti u javnim nabavkama, s druge strane.