Fokus / Фокус / Fokusi

Razmenom iskustava do boljih javnih nabavki

Datum: 16.11.2016.

Srbija

03.11.2016. 

Izvor: www.juznevesti.com

 

Primeri iz prakse i razmena iskustva u planiranju i sprovođenju javnih nabavki mnogo je, kako kažu, značila svim službenicima javnih preduzeća sa juga Srbije koji su pored razgovora sa kolegama, koji je organizovan u Nišu, dobili i "Priručnik za praćenje i kontrolu svrsishodnosti javnih nabavki".

“Svrsishodnost u različitim fazama javne nabavke” bila je tema okruglog stola na kojem su učestvovali službenici javnih preduzeća i ustanova sa juga Srbije, ali i predstavnici partnerske organizacije Centar za građanske komunikacije iz Makedonije.

Cilj ovog okruglog stola, kako kažu organizatori iz koalicije Balkan Tender Watch, bio je da se razmenom iskustava i primera iz prakse naručilaca odgovori na pitanje: “Kako kroz sadržinu internih akata i organizaciju jedinica javnih nabavki postići svrsishodnost javnih nabavki”.

Učesnici kažu da bi ovako nešto trebalo da se organizuje češće, jer službenici koji se bave javnim nabavkama na jugu Srbije, nemaju prilike da se okupe i razmenjuju mišljenja i iskustvo.

"Ne znači mi toliko samo predavanje, pošto se ovim poslom bavim duže od 20 godina, pa nemam šta novo da naučim, ali je zanimljiva razmena mišljenja nas koji radimo ovaj posao, a nemamo prilike da se ovako okupimo" - kaže jedna od učesnica.