Fokus / Фокус / Fokusi

Svrsishodnost u različitim fazama javne nabavke

Datum: 14.11.2016.

Srbija

26.10.2016.

Subotica 

 

Učesnici okruglog stola „Svrsishodnost u različitim fazama javne nabavke“, održanog  26.oktobra 2016. u Subotici, diskutovali su o važnosti sve tri faze u procesu javne nabavke – planiranje, sprovođenje postupka i izvršenje ugovora.

Učesnicima je ovom prilikom predstavljen „Priručnik za praćenje i kontrolu svrsishodnosti javnih nabavki“, koji je projektni tim Balkan Tender Watch koalicije izradio sa namerom da se postigne veći nivo razumevanja procesa javne nabavke kako kod naručilaca, tako i kod ponuđača.

O sve tri faze procesa javne nabavke govorio je Saša Varinac, moderator okruglog stola. „U fazi planiranja javnih nabavki posebnu pažnju bi trebalo posvetiti pravovremenosti i načinu planiranja. Kod naručilaca veoma je prisutan problem kašnjenja u pravljenju planova nabavki i neadekvatno planiranje u smislu da se planira više ili manje nego što je potrebno. Taj problem ima za posledicu da se ili prevelika sredstva angažuju i ostaju neiskorišćena, ili da se naknadno uoče potrebe koje nisu bile predviđene u vreme planiranja, što nameće potrebu sprovođenja pregovaračkih postupaka “po hitnosti” ili dovodi do toga da naručilac nema na raspolaganju potrebna dobra ili usluge. U tom smislu, možemo istaći da većina naručilaca ne ispunjava osnovne preduslove dobrog planiranja kao što su: praćenje zaliha, upravljanje lancem snabdevanja i dobro poznavanje potreba korisnika. Isto tako, uglavnom se ne vrši ozbiljnije istraživanje tržišta, pre započinjanja postupka, ne obezbeđuju se informacije o potencijalnim ponuđačima, intenzitetu konkurencije, prisutnosti rizika dogovaranja između ponuđača, što je sve bitno da bi mogla da se planira vrsta postupka u kome će se sprovesti nabavka, kao i način na koji će se odrediti tehničke specifikacije i ostali elementi tenderske dokumentacije.”