Fokus / Фокус / Fokusi

SVOJI NA SVOM... ILI NAŠEM!?

Datum: 12.10.2016.

Srbija

10.10.2016.

Izvor: www.pakt.org.rs

 

Period u kom je Podrinjski Antikorupcijski Tim nesmetano imao uvid odnosi se na javne nabavke koje je JP „Srbijašume“ – ŠG „Boranja“ realizovalo u otvorenom postupku u periodu 2013.-2016. godina. Prema podacima sa sajta Uprave za javne nabavke u poslednje tri godine firma Milovana Samardžića „SAM komerc“ sedam puta je dobijala na javnim nabavkama koje je raspisivalo JP „Srbijašume“ – ŠG „Boranja“. Nabavka po partijama se odnosila na „Korišćenje šuma – seča i izrada drvnih sortimenata – oblo i prostorno drvo tvrdih lišćara i četinara, i privlačenje oblog drveta“.

Interesatno je da se firma „SAM komerc“ u partijama u kojima je podnosila ponude, pojavljivala po nepisanom pravilu kao jedini ponuđač. Samo u poslednje tri godine, preduzeće „SAM komerc“ Milovana Samardžića - zaposlenog i kao magacioner u JP „Srbijašume“-ŠG „Boranja“-ŠU „Mali Zvornik“, prihodovalo je u poslovima sa Srbijašumama 36.312.013 RSD, s tim da se u posao u 2015. godini uključuje i sestra firma ZTR „Vesna“ SR iz Malog Zvornika i dobija poslove na javnim nabavkama u vrednosti od 34.313.875 rsd. Firma ZTR „Vesna“SR vodi se na Vesnu Samardžić. Posao firmi Milovana Samardžića bio je da iseče i izradi drvne sortimente od ukupno 12.067 metara kubnih oblog tehničkog drveta i 11.395 metara kubnih prostornog drveta, ali i da obavi privlačenje posečenog oblog drveta u prostor ŠU „Mali Zvornik“, gde je pružalac usluge i zaposlen kao magacioner.


Na eventualne probleme i zloupotrebe prvi su ukazali dopisom nezadovoljni radnici Šumske Uprave u Malom Zvorniku. Dopis datira iz 2013. godine i upućen je na adrese: JP „Srbijašume“ i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala. U dopisu stoji da Milovan Samardžić tada raspoređen na poslovima „čuvar šuma“ neretko ostalim šumarima oduzima privremeno čekiće (obeleživače drva za seču), kako bi vlasnici šuma bili prinuđeni doći kod njega na obeležavanje šume za seču, koju bi potom sekla i izvlačila njegova firma sa radnicima i mehanizacijom. Primedbe se odnose i na zloupotrebu službenog vozila Lada niva, kao i da firma koju u to vreme vodi njegova supruga Ljubica redovno dobija na tenderu poslove seče državne šume od javnog preduzeća u kojem je Milovan zaposlen. Iz dostupne dokumentacije može se utvrditi da su nadležni u JP „Srbijašume“ nakon dopisa, predložili Sektoru za korišćenje šuma i Sektoru za šumarstvo „da se oformi Komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja i eventualne odgovornosti zaposlenog“, međutim nismo uspeli utvrditi da li je ova komisija i kada oformnjena, i ako jeste kakvi su joj nalazi bili. Tek kada je postalo jasno da nadležni po ovom pitanju neće reagovati, pomenuti dopis je izašao iz „okvira“ preduzeća i ugledao svetlost dana.

Direktor Šumskog gazdinstva „Boranja“ – Milan Stojanović nije želeo da razgovara sa nama na ovu temu.

 

Više pročitajte na: http://www.pakt.org.rs/index.php/sr/2016-05-18-09-48-28/112-svoji-na-svom-ili-nasem