Fokus / Фокус / Fokusi

Sretenović: Najviše nepravilnosti kod javnih nabavki

Datum: 07.09.2016.

Srbija

06.09.2016.

Izvor: www.novimagazin.rs

 

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je danas da je najviše nepravilnosti u 2015. godini utvrđeno u sprovođenju javnih nabavki, a vrednost nabavki koje nisu zakonski sprovedene je bila oko 8,4 milijardi dinara.

“Najviše neregularnosti je bilo kod javnih nabavki u lokalnim samoupravama”, rekao je Sretenović novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za finansije koji je usvojio Izveštaj o radu DRI u 2015. godini.

Ta institucija je prvi put obuhvatila sve planirane subjekte revizije – 178 i utvrdila brojne nepravilnosti.

U javnim nabavkama koje su kontrolisane u 2015. vrednost zaključenih ugovora bez sprovedenih postupaka iznosi 2,6 milijardi dinara, napravilnosti u konkursnoj dokunetaiji 2,8 milijardi, napravilnsoti iz oblasti dodele, zaljučivanja i izmene ugovora 1,1 milijarda, a nepravilnosti u oglašavanju 513 miliona dinara.

Primena pregovračkog postupka bez ispunjenja uslova iznosi 33 miliona i sprovođenje neodgovarajućih postupaka 54 miliona dinara.

Takođe, vrednost pokretanja nabavke za koje nisu ispunjeni uslovi je 303 miliona dinara, ostale nepravilnosti u vezi sa postupcima jvnih nabvki 243 miliona dinara i ostale nepravilnosti u smislu Zakona o javnim nabavkama 775 miliona dinara.

DRI je utvrdio i neprvilnosti javnih nabavki iz ranijih godina u vrednosti od 6,1 milijardi dinara.

“Zabrinjava to što raste nepravilnost u pogledu preuzimanja obaveza u pogledu zakonom propisanih aproprijacija, najčešće kod lokalnih samouprava i skoro da nema lokalne samouprave koja nija preuzela veće obveze od propisanih, čiji iznos prelazi milion dinara, a za sta je predviđena krivična sankcija”, naveo je Sretenović.

Kako kaže, DRI je htela poslanicima da prikaže da se ne preduzimaju neke aktivnosti na sankcionisanju ili smanjivanja odgovornih lica koja rukovode finansijama na lokalnom nivou.

Kod nekih gradova, na primer Beogradu, Nišu i Novom Sadu smo utvrdili da je došo do veće isplate plata na ime uvećanih koeficijenata za zarade i naložili da u roku od 90 dana vrate plate na nivo koji je zakonskih propisan”, kazao je Sretenović.

 

Više pročitajte na: http://www.novimagazin.rs/ekonomija/sretenovic-najvise-nepravilnosti-kod-javnih-nabavki