Fokus / Фокус / Fokusi

Koliko košta bahaćenje službenim automobilima u "SRBIJAGASU"

Datum: 23.08.2016.

Srbija

18.08.2016.

Izvor: www.blic.rs

 

Da je kojim slučajem kabinet direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića imao raketu, sa pređenih 375.000 kilometara službenim automobilima za godinu dana stigli bi do Meseca.

Toliko je, naime, Mesec udaljen od Zemlje, tačnije - 384.000 kilometara. Za razliku od astronauta koji su ovu kilometražu prešli za osam dana, Dušan Bajatović i njegov kabinet i pored brzih i skupih automobila, ovaj put prelazili su 365 dana.

Prema podacima do kojih je došao „Blic“, samo kabinet generalnog direktor „Srbijagasa“, u 2015. na korišćenje automobila potrošio je skoro sedam miliona dinara ili svakog meseca blizu 5.000 evra.

- Umesto da rukovodstvo vodi računa o svakom dinaru jer je kompanija u velikim finansijskim problemima, oni kao da za to ne haju, već zloupotrebljavaju svoje privilegije. Imaju na raspolaganju automobile 24 sata pa ih vrlo često više koriste za privatne nego službene potrebe. Na takvo neprimereno ponašanje upozorio je i Nadzorni odbor kompanije. Kako se na to ne osvrće Bajatović, to je ostalo mrtvo slovo na papiru pa je tako u 2015. godini napravljeno blizu 5.000 kilometara više nego u 2014. godini. Ovo su troškovi za korišćenje automobila koje koristi samo kabinet direktora, ali ništa manji nisu ni oni na nivou cele kompanije - kaže izvor „Blica“.

Naš sagovornik upozorava da umesto da se sve slavine zavrnu kako bi se izašlo iz finansijskih problema novac se troši nemilice.

- Krediti koji stižu na naplatu plaćaju građani Srbije jer je država garantovala za njih. Dugovi su preko milijardu evra, ali to kao da nikog ne brine - kaže naš sagovornik.

Dušan Bajatović se nije javljao na telefon, a nezavisni član Nadzornog odbora „Srbijagasa“ Zoran Janković za „Blic“ kaže da su poslednjih godina troškovi za automobile smanjeni.

- Ovaj Nadzorni odbor je uspostavio neke nove standarde u kontroli trošenja novca, uključujući i deo koji se odnosi na korišćenje službenih automobila u kabinetu, ali i u celoj kompaniji. Od 2013. godine oni su značajno smanjeni, jer je kilometraža do tada bila za nekoliko stotina hiljada veća od ove u 2015. godini. Naravno, prostora za smanjenje ima još - kaže Janković za „Blic“.

 

Više pročitajte na: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/siroko-koliko-kosta-bahacenje-sluzbenim-automobilima-u-srbijagasu/p5v1d7t