Fokus / Фокус / Fokusi

Bez tendera često i dvostruko skuplje

Datum: 23.08.2016.

Srbija

06.08.2016.

Izvor: www.novosti.rs

 

ZBOG toga što je, navodno, proteklih godina "probijao" rokove i radove naplaćivao čak i dvostruko više nego što je njihova cena na tržištu, Gradsko veće Niša će predložiti Skupštini da ukine odluku od pre dve i po godine, po kojoj je - na osnovu Zakona o komunalnim delatnosti - JKP "Naisus" poverena izgradnja i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže bez tendera. Pomenuta odluka je tada opravdavana tvrdnjom da su "tenderi prespori" - iako je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) tvrdio da se time krši Zakon o javnim nabavkama.

- Ovi poslovi će se ubuduće dodeljivati najpovoljnijim ponuđačima na tenderu - kaže načelnik Uprave za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj Miodrag Brešković. - Cilj jeste bio da se uštedi na raspisivanju javne nabavke i ubrza procedura izgradnje, ali smo ustanovili da je "Naisus" kasnio s radovima i određivao mnogo više cene od tržišnih. Takođe, i oni su morali da raspisuju tendere za repromaterijal.

Najnovijom odlukom Gradskog veća je, dakle, pomenutom javno-komunalnom preduzežu praktično ukinut monopol, što je LAF nagnalo da postavi i neka nova pitanja. Jer, sve ono na šta su oni ukazivali još pre dve i po godine potvrdila je i Direkcija za javne nabavke - stavom da je tadašnji postupak niške Skupštine nezakonit.

- Nije dovoljno da sada samo ukinete sporne odluke, već je potrebno da se utvrdi čija je odgovornost to što su one donete i kolika je šteta naneta gradu i Nišlijama, jer su skuplje plaćali izgradnju infrastrukture - kaže član Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović.

Zanimljivo je i to što su na ovu odluku svojevremeno reagovala i preduzeća koja se bave ovim i sličnim poslovima, čak su i od Ustavnog suda zatražili ocenu zakonitosti, ali je njihova žalba odbačena. Ispostavilo se, naime, da je Ustavni sud utvrdio kako nije prekršen Zakon o komunalnim delatnostima - koji je u ovom delu nedorečen - a nije se bavio odredbama Zakona o javnim nabavkama, objašnjavajući da to u žalbi nije ni navedeno!


Više pročitajte na: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:618670-%D0%91%D0%B5%D0%B7-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%99%D0%B5