Fokus / Фокус / Fokusi

Jovanović: Ključan je jasan plan reforme javnih nabavki

Datum: 13.07.2016.

Srbija

06.06.2016.

Izvor: www.rts.rs

 

Predrag Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je još u februaru prošle godine Srbija dobila izveštaj Evropske komisije u kom je konstatovano da je sve spremno za otvaranje poglavlja pet i to bez preduslova.

"Na primer, Hrvatska, koja je poslednja pristupila Evropskoj uniji, imala je jedno merilo i trebalo je dve godine da ga ispuni. Kljuno je da imamo jasan plan i strategiju na koji način ćemo izvršiti reformu sistema javnih nabavki", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su se u reformi fokusirale na promene zakona, ali se, kaže, tim korakom ništa ne završava.

"Ništa bez jasnog efekta na praksu. Jako važni elementi, koji su ušli kao ciljni kriterijumi u kredit Svetske banke, jesu da li naručilac gleda da kupi nešto što je korisno, da li uzima ukupne troškove, kvalitet i ostale elemente, napomenuo je Jovanović.

Kako je rekao, do sad je najniža cena bila kriterijum i smatralo se da je tako nabavka završena.

"Zapostavljano je da li je nešto ekonomično, a prava ekonomičnost podrazumeva sagledavanje ukupnih troškova", zaključio je Jovanović.

 

Više pročitajte na: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2342541/jovanovic-kljucan-je-jasan-plan-reforme-javnih-nabavki.html