Fokus / Фокус / Fokusi

"Zapelo" kod tehničke ocene ponuda

Datum: 03.06.2016.

Srbija

23.05.2016.

Izvor: www.danas.rs

 

Otkako su, u junu 2014, pristigle ponude za projekat koji se, pod povoljnim uslovima, finansira iz kredita Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), čeka se na njihovu tehničku ocenu, a potom i na otvaranje koverata sa ponuđenim cenama. A vreme "curi", s obzirom na to da projekat po evropskim propisima mora da bude završen do 2018. godine, a još nisu ocenjene ni tehničke ponude. To dalje znači da Srbiji od Evrope prete ozbiljni penali ukoliko 2018. godinu dočeka bez postrojenja koja bi značajno smanjila emisiju štetnih gasova.

Elektroprivreda Srbije se, tako, kao zajmoprimac i naručilac posla vrednog oko 250 miliona evra, našla u prilično nezavidnoj situaciji. Kako nezvanično saznajemo, srpskoj strani je u interesu da poništi ovaj, i raspiše novi tender, sa bolje preciziranim tehničkim uslovima, iako se već kao prvorangirani, doduše nezvanično, vidi upravo japanski konzorcijum Mitsubishi-Hitachi. Na raspisivanje novog tendera, (opet nezvanično) ne pristaje japanska JICA, a kao adut u rukavu ima penale za slučaj odustajanja od posla, koji se, prema našem izvoru, kreću oko 15 miliona evra, uz izgubljenu mogućnost novog kreditiranja ovim zajmom. Ne treba zaboraviti ni da je garant kredita Republika Srbija, i to kroz međudržavni sporazum ratifikovan u parlamentu, što je još dodatni potencijalni udar na džep poreskih obveznika.

U sličnoj situaciji je i Elektroprivreda Republike Srpske, koja je raspisala tender za projekat odsumporavanja dimnih gasova u termoelektrani Ugljevik. Finansijer je takođe - JICA. Četiri svetske kompanije u ovom slučaju dostavile su svoje ponude i tehničke koverte otvorene su jula prošle godine. U trci za posao vredan oko sto miliona evra su: Steinmuller Babccok Environment, Mitsubishi Hitachi Power Systems, General electric i Andritz Energy. Ali, za razliku od Srbije, ovde je tehnička evaluacija ponuda obavljena, a u decembru su otvorene i zapečaćene koverte sa ponuđenim konkretnim cenama. I u ovom projektu ispostavlja se da je najbolju cenu dao konzorcijum japanskih firmi Mitsubishi Hitachi.


Više pročitajte na: http://www.danas.rs/dodaci/biznis/quotzapeloquot_kod_tehnicke_ocene_ponuda_.27.html?news_id=321016