Fokus / Фокус / Fokusi

Koliko koštaju slušalice?

Datum: 24.05.2016.

Srbija

16.05.2016.

Izvor: www.blic.rs, www.b92.net

 

Za ovu nabavku kontrole leta (SMATSA) nije raspisan tender, već je u pregovaračkom postupku posao dodeljen austrijskoj kompaniji „Frequentis“ kojoj će biti isplaćeno 301.050 evra, iako su mnogo kvalitetnije slušalice mogle da se nabave i za 150.000 evra, piše Blic.

Odluku o kupovini, samovoljno je doneo Radojica Rovčanin, direktor SMATSA, i to bez konsultacije sa kontrolorima leta, tvrdi sagovornik Blica iz ove kompanije. 

„Na tržištu mogu da se nađu mnogo kvalitetnije slušalice i to za najviše 300 evra. Da je raspisan tender do te cene bi se i došlo. Međutim, Rovčanin je insistirao na ovim austrijskim slušalicama, a sve pod izgovorom da je ceo sistem za glasovnu komunikaciju kompatabilan samo sa tim slušalicama, što nije tačno“, tvrdi ovaj sagovornik. 

On smatra da je najgore od svega što Rovčanin nije konsultovao kontrolore leta prilikom kupovine, iako oni imaju preporuku svoje svetske organizacije za rad da su najbolje slušalice drugog proizvođača. 

„Cena tih slušalica sa svim dodatnim priključnim elementima je oko 300 evra, a za svaku nabavku veću od 10 odbrojavaju se popusti, što bi nas po komadu koštalo oko 250 evra“, tvrdi Blicov sagovornik iz SMATSA. 

SMATSA je demantovala ove navode, a u saopštenju stoji da je postupak javne nabavke slušalica "naglavnih kombinacija", koje se koriste u svakodnevnom radu kontrolora letenja, sproveden u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Kako je navedeno, usled kompleksnosti i specifičnosti zahteva isporučene opreme, odnosno usled specifičnih konstruktivnih i funkcionalnih modifikacija i elektromagnetnih karakteristika, samo proizvođač sistema za govornu komunikaciju može da obezbedi kompatibilne i prihvatljive delove opreme, u skladu sa procedurama proizvodnje i primenjenim standardima. 

Objašnjava se da je sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda u skladu sa odredbama navedenog zakona, imajući u vidu činjenicu da, usled tehničkih razloga, naglavne kombinacije moraju da zadovoljavaju specifične zahteve, uslovljene tehnologijom rada na operativnim radnim mestima i da podržavaju "split headset" mod rada na sistemu "Serbia and Montenegro Air Traffic Services". 

"Kako ovo nisu standardne funkcionalnosti slušalica dostupnih na tržištu, te iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, samo proizvođač sistema može izvršiti prilagođenje slušalica na sistem za govornu komunikaciju", stoji u saopštenju.