Fokus / Фокус / Fokusi

Diskriminatorni uslovi za nabavku radova na uređenju zone OŠ „Zdravko Gložanski”

Datum: 17.05.2016.

Srbija

Izvor: www.mojbecej.rs

 

Naručilac određuje uslove za učešće u postupku tako da ti uslovi ne diskriminišu ponuđače i da su u logičkoj vezi sa predmetom javne nabavke, stoji u Članu 76. stav 6 Zakona o javnim nabavkama. Redakcija portala MojBečej.rs analizirala je dokumentaciju za nabavku radova na uređenju zone OŠ „Zdravko Gložanski”u Bečeju implementacijom saobraćajno - tehničkih mera. Naručilac u ovom postupku je Direkcija za izgradnju Bečej, u pitanju je javna nabavke male vrednosti, odnosno do 3.000.000 dinara, poziv za podnošenje ponuda objavljen je 30. aprila, a rok je 11. maj.

Primećeno je da su pojedini dodatni uslovi diskriminatorski i da u dokumentaciji postoji niz nepravilnosti. Ove smo tvrdnje potkrepili rešenjima Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja kao samostalan i nezavisan organ, obezbeđuje zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Što se kadrovskog kapaciteta naručilac je kao uslov postavio da ponuđač pre objavljivanja, odnosno dostavljanja poziva za podnošenje ponuda, ima u radnom odnosu na neodređeno vreme ili ugovorom angažovano najmanje petnaest radnika, od toga minimalno dva diplomirana saobraćajna inžinjera sa licencom 470.

S tim u vezi, primera radi, u rešenje Republičke komisije 4-00-2117/2014 od 19. septembra 2014, gde se odlučivalo o sličnom slučaju, navodi se da je prema oceni Komisije naručilac diskriminisao sve one ponuđače koji možda nemaju navedena lica angažovana u momentu objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, ali bi ista mogla biti angažovana do trenutka podnošenja ponuda, i da je naručilac postupio suprotno odredbama člana 76. stav 6 Zakona o javnim nabavkama.
Kod tehničkog kapaciteta, uslov je da ponuđač ima u vlasništvu minimalno: pet mašina za obeležavanje horizontalne signalizacije (samohodna ili vučna), kompresor za izduvavanje prašine, tri agregata, pet bušilica, elektro-pneumatski čekić, komplet ključeva, putarsko ili kombi vozilo, i dva putnička vozila za obilazak terena. U Rešenju Komisije 4-00-1995/2014 od 8. septembra 2014. navodi se da ne postoji opravdana potreba da se onemogući učešće onih ponuđača koji vozila poseduju na osnovu lizinga ili zakupa i da takav uslov predstavlja diskriminaciju.

Takođe, dodatni uslov kod poslovnog kapaciteta navedeno je da je ponuđač u poslednje tri godine (2011, 2012 i 2013) ostvario ukupan promet od najmanje 100.000.000 dinara. Stav u ovom slučaju, nedvosmisleni, jeste da su referentni uslovi postavljeni previsoko i da nisu u logičkoj vezi sa predmetnom nabavkom. Podsetimo, u pitanju je javna nabavka male vrednosti.

Bečejsko udruženje mladih baviće se radom javnih preduzeća u opštini Bečej u okviru projekta "Građansko društvo protiv korupcije u lokalnim javnim preduzećima", koji Koalicija za nadzor javnih finansija realizuje tokom 2015. godine.