Fokus / Фокус / Fokusi

Komisija za otvaranje ponuda: Ne favorizujemo nijednu firmu

Datum: 14.04.2016.

Crna Gora

26.03.2016.

Izvor: www.vijesti.me

 

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda Direkcije javnih radova “ne favorizuje nijedno tehnološko rješenje” na tenderu za izgradnju šestosjede žičare i projektovanje akomulacionog jezera na lokalitetu "Kolašin 1600", saopšteno je juče „Vijestima“ iz komisije čiji je predsjednik Rešad Nuhodžić.

“Rješenje opredijeljeno Projektnim zadatkom, pogoni čije su brzine manje od 700 obrtaja u minuti, u primjeni su i koriste se u zadnjih 15-ak godina, spadaju u savremenija tehnološka rješenja. Iskustva iz regiona u primjeni ovih pogona, kao i primjeri sa dosta poznatih svjetskih lokacija pokazali su niz prednosti u odnosu na druga tehnološka rješenja (bolje i pouzdanije eksploatacione karakteristike, a nijesu zanemarljive ni uštede u eksploataciji, potrošnji energije i održavanju)”, saopštili su iz Komisije.

Na ponovljenom tenderu koji je oglašen posljednjeg dana prošle godine, u srijedu je podnijeta šesta žalba zbog čega je postupak prekinut do konačne odluke po žalbi Komisije za javne nabavke. Žalbu je podnijela švajcarska kompanija Bartolet koja tvrdi “da traženu isklopivu žičaru sa tim tipom motora može proizvesti samo jedan ponuđač u svijetu, što automatski diskriminiše sve ostale ponuđače”.

Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 9,5 miliona eura. Inače, samo tri ponuđača u svijetu mogu ponuditi i isporučiti isklopivu žičaru, a to su kompanije Dopelmajer, Lajtner i Bartolet.