Fokus / Фокус / Fokusi

Glavni grad na oglašavanje u "Pobjedi" potrošio 57.183 eura

Datum: 14.04.2016.

Crna Gora

10.02.2016.

Izvor: www.vijesti.me

 

Glavni grad je za usluge objavljivanja oglasa, odluka i nacrta akata u dnevnom listu „Pobjeda”  prošle godine potrošio 57.183 eura.

Službenik za javne nabavke Zoran Erceg je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta saopštio je da se utrošena suma za objavljivanje pomenutih sadržaja u dnevnim listovima, odnosi na sve javne ustanove i organe Glavnog grada, dok privredna društva, čiji je osnivač Glavni grad, samostalno sprovode postupke.

„Vijestima” je  prošle  godine iz Glavnog grada odgovoreno da su se odlučili za objavljivanje u jednom štampanom listu, kako bi izbjegli dodatne troškove, ali nijesu pružili objašnjenje zašto novcem građana i dalje plaćaju oglase samo u „Pobjedi”, koja je privatizovana i nema najviše prodatih primjeraka. Tada nije odgovoreno ni na pitanje da li namjeravaju da obavještavaju javnost o svojim poslovima preko nekog od drugih medija.

“Zakonom o javnim nabavkama nije izričito propisano da se za usluge objavljivanja oglasa, odluka, nacrta akata u dnevnim listovima sprovodi postupak javnih nabavki...”, kazao je Erceg, odgovarajući na odborničko pitanje predsjednika kluba odbornika Demokrata Vladimira Čađenovića.

Čađenović je istakao da odgovor na ovo pitanje “ukazuje na krupno kršenje zakona od strane Glavnog grada kada su u pitanju usluge oglašavanja”.

On je saopštio da u šifrarniku koji se koristi pri izradi plana javnih nabavki, postoji šifra koja reguliše tu oblast i zavedena je kao “usluge oglašavanja i marketinga”, “iako Erceg navodi da nije predviđena Zakonom o javnim nabavkama”.

”Taj zakon propisuje u svom članu 3 gdje se taj zakon ne primjenjuje... Tu nema ovoga o čemu vi pričate.

U 2014. godini ...za usluge objavljivanja oglasa, odluka i nacrta akata je utrošeno 28.746 eura, a skoro duplo više u 2015. godini - 57.183 eura”, istakao je Čađenović.

On je ocijenio da u ovom slučaju “postoje elementi za krivično-pravnu odgovornost”.

“Imam dopunsko pitanje... Koliko su potrošili sredstava i da li sprovode postupak propisan Zakonom o javnim nabavkama privredna društva, čiji je osnivač Glavni grad...da utvrdimo kolika je ta ukupna cifra koja je data jednom dnevnom listu”, kazao je Čađenović.