Fokus / Фокус / Fokusi

Slučaj EPS: Tender namešten za Lastu?

Datum: 08.04.2016.

Srbija

01.03.2016.

Izvor: www.voice.org.rs

 

Postupak javne nabavke bio je podeljen u svega dve partije ukupne vrednosti 2,1 milijardu dinara. Rezultat toga je da se za prevoz zaposlenih u kompanijama čiji je osnivač EPS u periodu od 30 meseci javio samo jedan ponuđač, koji se ugovorom obavezao da bi taj posao obavio za milion dinara manju sumu od one koja je bila predviđena konkursnom dokumentacijom.

EPS nije sačekao odluku komisije, već je 12. februara doneo odluku da zaključi ugovor sa jedinim ponuđačem pre donošenja odluke o podnetim zahtevima za zaštitu prava. Istoga dana, generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović potpisao je ugovor sa domaćim konzorcijumom koji predvodi beogradska Lasta za obe partije ugovora sa obrazloženjem da bi čekanje na odluku Republičke komisije „prouzrokovalo velike teškoće u radu i poslovanju koje su nesrazmerne vrednosti javne nabavke“.

Sagovornici VOICE-a tvrde da je u ovom otvorenom postupku došlo do nedvosmislenog kršenja Zakona o javnim nabavkama, jer je onemogućeno učešće svim malim i srednjim preduzećima u Srbiji koji se bave prevozom putnika. Naime, Zakon o javnim nabavkama u članu 48. stav 2. predviđa dužnost (ne mogućnost, već dužnost) da postupak javne nabavke u ovakvim slučajevima oblikuje po partijama, uvek kada je to moguće.

U Poslovnom udruženju Ponuđači Srbije, kojem je poveren građanski nadzor u ovom postupku, smatraju da je EPS postupak javne nabavke podelio samo u dve partije – vanlinijski i redovni prevoz zaposlenih u nekoliko preduzeća čiji je osnivač EPS, a da su uslovi za prvu partiju preobimni i da ih može ispuniti veoma mali broj ponuđača u Srbiji, ako ne samo jedan. „Nejasni su i nerealni razlozi zbog čega je naručilac odlučio da onemogući učešće malih i srednjih preduzeća“, navodi se u zahtevu, o kojem će naknadno odlučivati Republička komisija.

 

Više pročitajte na: 

http://voice.org.rs/slucaj-eps-tender-namesten-za-lastu/