Fokus / Фокус / Fokusi

Javne nabavke u BiH - izvor korupcije i čista manipulacija

Datum: 08.04.2016.

Bosna i Hercegovina

07.03.2016.

Izvor: www.bnn.ba

 

Osoba NN (ime i prezime poznato redakciji) slikovito nam je dočaro/la manipulacije sa kojom se susro/la. Radi lične sigurnosti, odlučio/la je svoje iskustvo podijeliti anonimno. Naime, NN osoba bila je član komisije koja je djelovala pri „jednom“ ministarstvu Kantona Sarajevo, te za BNN.BA otkriva kako se pri formiranju komisije nije vodilo računa o kvalifikacijama potrebnim za angažman. Pored toga, cijela procedura izbora izvođača radova bila je, kako kaže, čista manipulacija i korupcija na djelu.

Bio/la sam član jedne komije pri ministarstvu KS. Nisam imao/la nikakvo ranije iskustvo u poslovima kojima se komisija bavila. Ni sam/a ne znam zašto sam se tu našao/la, očito se samo htjela ispoštovati forma. U tom trenutku nisam razmišljao/la o tome na taj način, mislio/la sam da ćemo ozbiljno pristupiti poslu. Naprotiv, cijeli posao je već ranije bio dogovoren. Ministar i firma koja je kasnije dobila tender, već su sve bili dogovorili. Članovi komisije samo su bili forma koja se zakonom morala ispoštovati. Manipulacija se odvijala pred našim očima, a da sam tek pri završetku angažmana to shvatio/la. Tender smo ponovili čak tri puta, bez opravdanih razloga. Jedna firma je posve nerealno u ponudi uvrstila cijene koje nisu izvodive u praksi. To je bio siguran ´kec u rukavu´, ako bi se pojavila konurencija, jer glavni kriterij za dobivanje tendera bio je najpovoljnije cijene usklađene sa kvalitetom usluge. Međutim, na treći ponovoljen tender javila se samo firma za koju je posao već ranije bio dogovoren sa ministrom.To je bila olakšavajuća okolnost da se plan misnistra i vlasnika firme ´ja tebi tender, ti meni dio sredstava koja će vam biti isplaćena za posao´, i obistini“, otkriva NN za naš portal.

Pitenje javnih nabavki i regulacija problema koji se javljaju od krucijalne su važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, jer korupcija u javnim nabavkama poskupljuje vrijednost javnih ugovora čak i do 50% (u nekim situacijama čak i više), što u velikoj mjeri oštećuje budžet i stvara enormne finansijske gubitke. Pored toga, šteta prouzrokovana slabijim kvalitetom pruženih javnih usluga može imati i druge nesagledive posljedice, čak i gubitak ljudskih života. „Snažan i transparentan sistem javnih nabavki ključan je za sprečavanje korupcije u ovoj oblasti“, zaključak je Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) koji je već duži niz godina angažovan na unapređenju sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Klupko krenulo, pa stalo

Već dugi niz godina u Bosni i Hercegovini javila se potreba za izmjenu zakonske regulative koja regulira oblast javnih nabavki. Nakon desetogodišnje akumulacije potrebe reformi javnih nabavki, Bosna i Hercegovina je za prioritet uzela upravo i ovo pitanje. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PS BiH) je, shodno tome, u prvoj polovini 2014. godine usvojila novi Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine (ZIN BiH). Zakon je stupio na snagu 27. maja 2014. godine, dok je njegova primjena odgođena za šest mjeseci odnosno do 28. novembra 2014. godine. Nakon toga Evropska komisija u Izvještaju za 2014. godinu ističe da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak, ali da to ide veoma sporo. Posebno je izražena potreba za „transparentan rad nadležnih organa, unapređenje unutrašnjih poslova, te jačanje ugovornih organa širom zemlje“, navodi se u Izvještaju Evropske komisije za 2014. godinu.

Podsjećanja radi, bitno je naglasiti da je Zakon o javnim nabavkama BiH usvojen „upitnom“ većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok amandmani koji su predloženi i prihvaćeni nisu rješavali suštinu problema. Transparency International Bosne i Hercegovine u Analizi novog Zakona javnim nabavkama BiH i pratećih podzakonskih akata ističe kako su od strane političkih predstavnika bili predloženi vrlo korisni amandmani, ali da uplitanjem i intervencijom rukovodstva političkih stranaka i drugih zainteresovanih strana, isti nisu usvojeni.

Stanje transparentnosti očajno

Prema najnovijim istraživanjima samo 25 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini provedeno je na transparentan način. Ostalih 75 posto slučajeva razlike od stvarne i "prilagođene vrijednosti" pojedinih usluga i artikala završe u džepovima pojedinaca.

Nevladin sektor i međunarodne oranizacije vrlo su striktne i direktne u svojim nastojanjima da skrenu pažnju građanima i nadležnim organima na dvosmislenosti i nerealnosti sa kojima se susreću u okvirima javnih nabavki. Tako je nedavno u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli, u organizaciji kampanje USAID, otvorena putujuća izložba"Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH” , kojom je javnost upoznata sa apsurdnim primjerima korupcije koji ujedno predstavljaju i drastične gubitke sredstava poreznih obveznika Bosne i Hercegovine.

„U BiH postoji velika zabrinutost zbog korupcije. Neke procjene govore da oko 70 posto javnih nabavki ide bez javnih ugovora, odnosno poštivanja procedura o javnim nabavkama. To dovodi do plaćanja viših cijena, do manje konkurencije i manje novca za razne sektore kao što je obazovanje, zdravstvo itd.. Želimo da skrenemo pažnju građana BiH šta se, ustvari, dešava u procedurama javne nabavke“, isticao je za vrijeme kampanje Peter Duffy, direktor Misije USAID-a za BiH.

Poznat je primjer kako je prema revizorskim izvještajima iz 2014. godine jedna obična kanta za potrebe zgrade Vade RS-a u Banjoj Luci, običnog građanina koštala 1.733 maraka, a jedna pepeljara čak 1.293 KM.

Za ove i slične primjere građani obično nikada ne saznaju, a procjenjuje se da su na ovaj način samo u pretprošloj godini izgubili više od 2 milijarde KM.


Više pročitajte na: 

http://bnn.ba/vijesti/javne-nabavke-u-bih-izvor-korupcije-i-cista-manipulacija