Fokus / Фокус / Fokusi

JAVNE ILI TAJNE NABAVKE Hoćemo li dozvoliti nastavak pljačke?

Datum: 08.04.2016.

Bosna i Hercegovina

10.12.2015.

Izvor: www.dnevni-list.ba

 

Proces koji se inače zove javne nabavke, u našoj zemlji doveden je do besmisla. Takozvane javne nabavke u većini slučajeva provode se metodom “pregovarački postupci bez objave u javnosti”. Praktično, to znači da se direktor javnog poduzeća, škole ili rukovodilac neke javne institucije unaprijed dogovori s dobavljačem i po cijeni uvećanoj i po nekoliko puta nabavi robu ili usluge za svoje poduzeće, školu, instituciju. I, sve to po zakonu. Aktualni Zakon o javnim nabavkama omogućava korisnicima javnih sredstava da milijarde javnih sredstava troše bez ikakve odgovornosti i korumpiraju sustav.
Interesantno je da su transparentni, takozvani otvoreni postupci u 2008. sudjelovali sa 91 posto u ukupnoj strukturi provedenih javnih nabavki. Pet godina poslije, u 2013. godini, po istraživanju UG Tender, njihov broj je pao na 24,86 posto što je, pretpostavljamo, svjetski rekord u netransparentnosti. Kako su političari otkrivali nedostatke Zakona o javnim nabavkama tako je rastao i postotak netransparentnih postupaka. U ugrožavanju javnih sredstava prednjače nabavke provedene pregovaračkim postupcima bez objave, sudjelujući u polovini ukupne vrijednosti provedenih javnih nabavki na svim razinama vlasti. Prosječno se u Bosni i Hercegovini kroz javne nabavke potroši oko tri milijarde maraka što znači da se
netransparentno potroši preko milijardu i pol maraka. A kako se kod takvih
postupaka, prema istraživanjima Tendera, cijene uvećavaju i do 60 posto u odnosu na cijene koje su ponuđači nudili za istovjetne robe, usluge i radove u otvorenim postupcima kod drugih ugovornih organa, gdje je konkurentnost bila osigurana, evidentno je da skoro 800 milijuna konvertibilnih maraka odlazi u džepove korumpiranih pojedinaca.

Pljačka se nastavlja?

Prema Zakonu o javnim nabavkama netransparentne javne nabavke su legalne. Prošle godine Zakon je dobio novo pakiranje ali je sadržaj ostao isti, čak u nekim segmentima gori od starog. Najodgovornija za pogoršanje stanja u javnim nabavkama je svakako Agencija za javne nabavke koja je pripremila novi Zakon sa starim rupama, kao i političari koji nisu podržali prijedloge nevladinih organizacija. Udruženje građana Tender, u suradnji s Fondom otvoreno društvo, Transparency International BiH, Udruženjem poslodavaca BiH i ACCOUNT-om, ponudio je političarima prijedlog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama ZJN-a, kojim se trebaju zakrpiti namjerno napravljene rupe u Zakonu o javnim nabavkama. Cilj je da se javne nabavke učine maksimalno transparentnim i da prekršitelji Zakona snose drastične sankcije.
Političari u Bosni i Hercegovini imaju priliku dokazati da li su za borbu protiv korupcije ili samo pričaju o tome. Uskoro bi se amandmani na Zakon o javnim nabavkama trebali pojaviti u parlamentarnoj proceduri Skupštine BiH. Ako prijedlozi nevladinih organizacija dobiju podršku, može se reći da borba protiv korupcije počinje. U suprotnom, pljačka se nastavlja.

2,5 milijarde KM političkim elitama
 
Sedam nevladinih organizacija zajednički predlaže deset izmjena Zakona o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini koje će spriječiti dalju pljačku države!
Ekonomsko, socijalno, političko, pa i moralno stanje u Bosni i Hercegovini neodrživo je i naše društvo zahtijeva temeljite reforme. Jedan od najvećih problema jeste korupcija koja ozbiljno ugrožava funkcioniranje Bosne i Hercegovine i svako odlaganje suočavanja sa ovim problemom svakodnevno ostavlja velike posljedice po društvo. Smatramo da bez čvrstog a Zakona o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini, ne može početi ozbiljna borba protiv korupcije.
Sustav javnih nabavki u Bosni i Hercegovini godišnje vrijedi više od 3.000.000.000,00 (slovima: tri milijarde) KM! Čak 80 posto nabavki obavlja se bez javnog objavljivanja procedure, pa je na taj način 2,5 milijardi maraka prepušteno na slobodno raspolaganje političkim elitama. Usporedbe radi, u Velikoj Britaniji sve javne nabavke koje prelaze 2.000 funti moraju biti javno publicirane, svaki pokušaj prikrivanja bio bi prepoznat i karakteriziran kao kriminalno djelo.
Svotom od 2,5 milijardi maraka, čiji je promet skriven od očiju javnosti, korumpirani političari u Bosni i Hercegovini mogu manipulirati prema slobodnom nahođenju – za osobno bogaćenje, stvaranje crnih fondova, podršku ekonomskim lobijima, kupovinu glasova ili osiguravanjem političke podrške, da navedemo samo nekoliko načina, što ostavlja teške posljedice po funkcioniranje ionako narušenog bosanskohercegovačkog društva.
Također, novac koji gubimo na taj način, država bi mogla usmjeriti na razvojne ili socijalne programe, podršku zapošljavanju ili obnovu infrastrukture, financiranje zdravstva ili obrazovanja, da nabrojimo samo nekolicinu najprioritetnijih potreba koje ima Bosna i Hercegovina.
Zbog svega navedenog smatramo da je antikorupcijski Zakon o javnim nabavkama
u ovom trenutku najvažniji reformski dokument u Bosni i Hercegovini,

DESET IZMJENA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

1. Uvođenje portala javnih nabavki na kojem će biti objavljene SVE javne nabavke u BiH, bez obzira na koji način se provede procedura
2. Jasno definiranje Godišnjih planova nabavki s precizno definiranim sankcijama za one koji javno ne objave svoje Godišnje planove javnih nabavki
3. Ograničenje da se javne nabavke koje se provode “pregovaračkim postupkom BEZ OBJAVE U JAVNOSTI” mogu provesti samo uz suglasnost Agencije za javne nabavke
4. Provjera tzv. neprirodno niskih cijena
5. Ograničiti vrijednost podugovaračkih aktivnosti tako da one ne mogu biti veće od 50% vrijednosti ugovora
6. Imenovanje Službenika za javne nabavke
7. Intenziviranje rada Agencije za javne nabavke koja bi morala u svakom trenutku kontrolirati procese
8. Znatno strožije kazne za sve prekršitelje Zakona o javnim nabavkama
9. Zabrana obavljanja javnih funkcije za sve rukovoditelje javnih institucija koji opetovano krše ZJN, I odredba da za svaki prekršaj oni osobno moraju platiti odštetu zainteresiranim stranama i kaznu određenu zakonom
10. Crne liste za firme koje krše ZJN

 

Više pročitajte na: 

http://dnevni-list.ba/web1/javne-ili-tajne-nabavke-hocemo-li-dozvoliti-nastavak-pljacke/