Fokus / Фокус / Fokusi

Privrednici se suočavaju sa barijerama u postupcima javnih nabavki

Datum: 10.03.2016.

Crna Gora

Izvor: www.vijesti.me

 

Privrednici u Crnoj Gori suočavaju se sa barijerama u postupcima javnih nabavki koje otežavaju njihovo učešće i poskupljuju ponude, a kao moguće rješenje naveli su bolju međuinstitucionalnu povezanost između Poreske uprave (PU), Privrednog suda i drugih institucija.

 Na javnim konsultacijama o Nacrtu strategije razvoja sistema javnih nabavki u Crnoj Gori za period od naredne do 2020. godine, koje su održane u Privrednoj komori (PKCG), privrednici su kao moguće rješenje naveli i uvođenje elektronskih javnih nabavki.

“Kao jedno od rješenja koje će privrednicima pojednostaviti proceduru jeste uvođenje One stop shopa, jedinstvenog šaltera za sva dokumenta potrebna u tim postupcima”, navodi se u saopštenju PKCG.

 Privrednici su predložili i da se u postupcima izjednače uslovi za ponuđače i naručioce.

“Oni očekuju da će novi zakon urediti pitanje javnih nabavki, ali su pozvali i na dosljednu primjenu postojećeg”, rekli su iz PKCG.

 Privrednici su pozvali naručioce u postupcima javnih nabavki da usklade tendersku dokumentaciju sa mogućnostima malih i srednjih preduzeća da bi domaće firme dobijale što više poslova.

 Skup je organizovala PKCG u saradnji sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Upravom za javne nabavke.

 Rukovodilac Sektora za pravne i opšte poslove PKCG, Aleksandar Mitrović, kazao je da je događaj organizovan kako bi se predstavili elementi strategije i akcionog plana za sistem javnih nabavki i kako bi učesnici, predstavnici ponuđača i naručilaca, mogli ukazati na to šta treba modifikovati, unaprijediti i eventualno na drugačiji način riješiti u tim dokumentima kako bi se poboljšao sistem javnih nabavki u narednom periodu.

Predstavnik MANS-a, Vuk Maraš, ocijenio je da su javne nabavke jedno od najvažnijih ekonomskih pitanja jer se na njih godišnje utroši i 300 miliona eura.

“Ultimativni cilj je da obezbijedimo jednostavnije, efikasne i ekonomične javne nabavke, ali i jednake uslove za učešće privrednika u tim poslovima, naročito crnogorskih malih i srednjih preduzeća”, rekao je Maraš.

On se osvrnuo i na korupciju u javnim nabavkama, gdje, kako je naveo, završi 13 odsto sredstava EU za javne nabavke, dok je u Crnoj Gori, tvrdi, to brojka od 40 miliona eura.

 Maraš smatra da je potrebna veća samostalnost službenika za javne nabavke, a da je preduslov tome njihova dodatna edukacija.

 Potrebno je, kako je dodao, povećati broj inspektora za javne nabavke i jačati kapacitete te inspekcije kako bi mogla da adekvatno kontroliše te postupke.

 

Više pročitajte na: http://www.vijesti.me/vijesti/privrednici-se-suocavaju-sa-barijerama-u-postupcima-javnih-nabavki-860684