Fokus / Фокус / Fokusi

Oznake za ovce i koze mimo zakona

Datum: 08.03.2016.

Crna Gora

12.11.2015.

Izvor: www.vijesti.me

 

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki drugi put za posljednih pola godine usvojila je žalbu firme INOP iz Šapca i zbog bitnih povreda zakona poništila odluke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u vezi sa tenderom o kupovini oznaka za uši malih preživara ( ovce  i koze) za potrebe Veterinarske uprave Crne Gore.

Vrijednost sporne nabavke je nešto manja od 27 hiljada eura, a resor na čije se čelu nalazi ministar Petar Ivanovićmjesecima nikako da je dovede do kraja.

Državna komisija utvrdila je da je naručilac sporne nabavke povrijedio odredbe Zakona o javnim nabavkama i Zakona o opštem upravnom postupku, zbog čega je poništila odluku o izboru najpovoljnije ponude firme Raster office i naložila Ministarstvu poljoprivrede da u roku od 15 dana otkloni nezakonitosti, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Tokom ispitivanja žalbenih navoda Komisija je utvrdila da je u svojoj ponudi firma Raster office dostavila sertifikate o proizvodima proizvođača „Kerički komerc“ iz Beograda, ali iz obrazloženja pobijane Odluke se ne može utvrditi da li su karakteristike materijala, od kojih je izrađena ušna naušnica, u skladu sa metodom testiranja propisanom traženim standardima.

Naručilac je počinio bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama jer je učinio propuste prilikom ocjene i vrednovanja ponuda, a posebno nepostojanja razloga i dokaza na osnovu kojih je donijeta takva odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Zbog toga je Komisija odlučila da odluku treba poništiti.

Novo rješenje komisije potpisao je tek imenovani vršilac dužnosti predsjednika ove institucije Tomo Miljić. Prethodnu prvu odluku u korist iste firme, a potom i drugu u korist Ministarstva poljoprivrede potpisala je bivša predsjednica Suzana Pribilović.

Komisija je novim rješenjem obavezala Ministarstvo poljoprivrede da troškove sačinjavanja žalbe u iznosu od 476 eura nadoknadi firmi INOP u roku od 15 dana od pravosnažnosti novog rješenja.

Iz Ministarstva poljoprivrede su ranije saopštili da prethodno rješenje komisije, kojim je odbačena žalba navedene firme, dokazuje da Ministarstvo nije uradilo ozbiljan zakonski prekršaj u postupku nabavke ušnih markica za  ovce  i koze.