Fokus / Фокус / Fokusi

Tender "zapeo", građani plaćaju: Pola miliona eura više za reagense

Datum: 18.03.2015.

Crna Gora

 

13.01.2015.

Izvor: http://www.vijesti.me/

 

To što ne uspijevaju da reagense za laboratorijske analize nabave u zakonitoj proceduri, građane košta dodatno oko pola miliona godišnje. 

Nesposobnost Fonda za zdravstveno osiguranje da u zakonitoj proceduri već dvije godine nabavi reagense za laboratorijske analize za bolnice širom Crne Gore poreske obveznike košta dodatno oko  pola  miliona eura godišnje. To pokazuju podaci istraživanja „Vijesti“ koje nekoliko godina prate ishod ovog tendera. Do te cifre došlo se uvidom u ugovore i dostupne fakture između prodavaca i bolnica.

Primjera radi, samo u četiri opšte bolnice u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i Baru, poreski obveznici su tokom 2014. godine za ad hok nabavke reagensa, mimo cijena ponuđenih na četvorogodišnjem tenderu, morali doplatiti čak oko 200.000 eura. Paradoks da bude veći, upravo pojedine firme koje nijesu dobile posao na tenderu Fonda zdravstva, na čijem čelu je Kenan Hrapović, kao što je Urion u praksi i dalje „skidaju kajmak“ i po višestruko višim cijenama prodaju tražene reagense jer se u bolnicama nalaze aparati proizvođača, čija je ova kompanija zastupnik.

 

Više pročitajte na...

http://www.vijesti.me/vijesti/tender-zapeo-gradani-placaju-pola-miliona-eura-vise-za-reagense-814260