Fokus / Фокус / Fokusi

Odbor za ekonomiju razmatrao izmjene Zakona o javnim nabavkama

Datum: 09.12.2014.

Crna Gora

 

18.11.2014.

Izvor: Pobjeda

 

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je na jučerašnjoj sjednici parlamentu da usvoji Predlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Ministar finansija Radoje Žugić je saopštio da je osnovna intencija zakona da se pojednostave same procedure, skrate određeni rokovi na način da to olakša proces javnih nabavki i ponuđačima i naručiocima, ali nikako na štetu nečega što može da ugrozi sami sistem zakona, odnosno navede na elemente potencijalnog prostora za korupciju.

Izmjene se, kako je objasnio Žugić, odnose na jasnije definisanje odgovornosti svih koji sprovode postupke javnih nabavki, uspostavljanje efikasnijeg mehanizma prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, jačanje kontrole putem značajnog povećanja transparentnosti u samom procesu sprovođenja javnih nabavki i viši stepen koordinacije u saradnji nadležnih tijela.
Izmjene se odnose i na transpoziciju evropskog zakonodavstva u vezi sa javnim nabavkama za oblasti komunalnog sektora i za oblasti odbrane i bezbjednosti, kao specifične oblasti koja do sada nije bila tretirana sistemom Zakona o javnim nabavkama.

Žugić je ocijenio da se radi o sistemskom i važnom antikorupcijskom pravnom aktu.
- Zakon je i do sada imao dobar konceptualni pristup, ali pojedine norme su pokazivale nedovoljnu efikasnost – rekao je Žugić.


On je kazao da je u prošloj godini potrošeno oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u sistemu javnih nabavki.
- U periodu od 2007. do prošle godine izdvojili smo ukupno 2,5 milijardi eura za sistem javnih nabavki – precizirao je Žugić.


Dodao je da postoje statistički i podaci koji govore da se u tom periodu godišnje prosječno štedjelo šest odsto ili ukupno 150 miliona eura.
Žugić je saopštio da postoji oko 600 naručilaca i  3.500 ponuđača, što je ogromno tržište koje se mora adekvatno urediti lojalnom konkurencijom i zakonitim radom.


Zakon je, kako je naveo, značajan i sa stanovišta podsticanja preduzetništva, inicijativnosti, ali i snaženja konkurentnosti Crne Gore.
- U zoni realne ekonomije ključna ranjivost je konkurentnost. Pogledajmo samo odnos uvoza i izvoza, odnosno visoku uvoznu zavisnost naše države – rekao je Žugić.
On je naveo da se jedan od segmenata zakona odnosi na transparentnost, odnosno da je slobodno i pravedno nadmetanje uslov minimiziranja korupcije.

 

Više pročitajte na...

http://www.pobjeda.me/2014/11/18/odbor-za-ekonomiju-razmatrao-izmjene-zakona-o-javnim-nabavkama/#.VIcBbdLF_t9