Fokus / Фокус / Fokusi

"Iskorijenite korupciju iz javnih nabavki!"

Datum: 09.12.2014.

Crna Gora

 

27.11.2014.

Izvor: Dan

 

Predstavnici Delegacije EU na okruglom stolu MANS-a poručili: "Iskorijenite korupciju iz javnih nabavki!"

Dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je če­sto na­mje­šta­ju ten­de­re od­re­đe­nim fir­ma­ma, a za­ko­ni ko­ji­ma se za­bra­nju­je dis­kri­mi­na­ci­ja i su­kob in­te­re­sa če­sto bi­va­ju iz­ma­ni­pu­li­sa­ni, oci­je­nje­no je na okru­glom sto­lu „Jav­ne na­bav­ke u Cr­noj Go­ri – prav­ni okvi­ri i pri­mje­na”, ko­ji je or­ga­ni­zo­vao MANS. Na sa­stan­ku, ko­jem je pri­su­stvo­vao ve­li­ki broj pri­vred­ni­ka, sa­op­šte­no je da su če­ste si­tu­a­ci­je u ko­ji­ma se dr­žav­ni či­nov­ni­ci ne­ra­ci­o­nal­no od­no­se pre­ma dr­žav­nom nov­cu, kao i da su jav­ne na­bav­ke ri­zič­no pod­ruč­je ka­da je u pi­ta­nju ko­rup­ci­ja.
Pro­jekt­ni me­na­džer za unu­tra­šnje tr­ži­šte u De­le­ga­ci­ji EU u Cr­noj Go­ri Don­ka Pro­da­no­va na­ve­la je da je za­ko­no­dav­ni okvir u obla­sti jav­nih na­bav­ki uskla­đen sa evrop­skim. Ta­ko­đe, ka­za­la je da su jav­ne na­bav­ke če­sto po­ve­za­ne sa ko­rup­ci­jom, kao i da je ta ne­ga­tiv­na po­ja­va pri­sut­na i u ze­mlja­ma EU.


– Jed­na­kost sva­kog po­nu­đa­ča mo­ra se po­što­va­ti i ko­rup­ci­ja se mo­ra su­zbi­ja­ti u jav­nim na­bav­ka­ma jer se tu tro­ši no­vac svih gra­đa­na – po­ru­či­la je Pro­da­no­va.
Di­rek­tor Mo­ni­to­ring pro­gra­ma MANS-a Vuk Ma­raš ka­zao je da će ta NVO pred­lo­ži­ti po­sla­ni­ci­ma amand­ma­ne na no­vi za­kon o jav­nim na­bav­ka­ma, ko­ji je u skup­štin­skoj pro­ce­du­ri, a ko­ji­ma se iz­me­đu osta­log pred­la­že uvo­đe­nje cr­ne li­ste kom­pa­ni­ja ko­je naj­če­šće kr­še taj akt i ko­ji­ma bi se za­bra­ni­lo uče­šće na jav­nim na­bav­ka­ma. On je is­ta­kao da se za jav­ne na­bav­ke go­di­šnje po­tro­ši i do 300 mi­li­o­na eura, te da se na­mje­šta­nje ten­de­ra mo­ra spri­je­či­ti jer se „ta­ko kra­de dr­žav­ni no­vac”.


– Za­pre­pa­šte­ni smo što se no­vim za­ko­nom ukla­nja oba­ve­za Dr­žav­ne ko­mi­si­je za kon­tro­lu po­stu­pa­ka jav­nih na­bav­ki da po slu­žbe­noj du­žno­sti kon­tro­li­še ten­de­re vri­jed­no­sti ve­će od 500.000 eura. To pre­la­zi u nad­le­žnost Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve ko­ja ne­ma do­volj­no ka­pa­ci­te­ta da se ba­vi tim po­slom. Ne­re­al­no je oče­ki­va­ti da je­dan ili dva in­spek­to­ra kon­tro­li­šu po­tro­šnju od ne­ko­li­ko sto­ti­na mi­li­o­na eura, od­no­sno sko­ro tre­ći­nu dr­žav­nog bu­dže­ta – oci­je­nio je Ma­raš.
On je do­dao da MANS pred­la­že da Dr­žav­na ko­mi­si­ja za kon­tro­lu po­stu­pa­ka jav­nih na­bav­ki do­bi­je još dva čla­na i da do­no­si od­lu­ke u vi­je­ći­ma jer bi on­da pro­ce­si kon­tro­le br­že bi­li spro­vo­đe­ni. Ma­raš je pred­lo­žio da se za­ko­nom re­gu­li­še da se jav­ni po­zi­vi ob­ja­vlju­ju u dva naj­ti­ra­žni­ja dnev­na li­sta u Cr­noj Go­ri.

 

Više pročitajte na...

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&datum=2014-11-27&clanak=464095&naslov=Iskorijenite%20korupciju%20iz%20javnih%20nabavki