Fokus / Фокус / Fokusi

Закон спречава "мување" с три милијарде евра

Datum: 28.11.2014.

Srbija

 

18.11.2014.

Извор: Дневник

 

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић изјавио је да су градови и општине преполовили издатке за јавне набавке у првих шест месеци ове године у односу на исти период претходне.

Они сада износе 5,7 милијарди динара. Јовановић је рекао да од тога 1,3 милијарда одлази на Управу града Београда. Он је навео да се број преговарачких поступака у јавном надметању смањио с 39 на три одсто у посматраном периоду.

– Републички просек преговарачких поступака је сада четири одсто, док је просек у земљама ЕУ око пет одсто – рекао је Јовановић, нагласивши да је за такав напредак највише заслужан нови Закон о јавним набавкама. Зато се, додао је, и пореди прва половина 2013. и прва половина 2014. године јер се нови закон прошле године није примењивао. Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је ЕУ задовољна напретком који је Србија остварила у области јавних набавки и што су у новом закону прихваћени бројни предлози ЕУ.

Истичући колико је та област важна, он је указао на то да је вредност јавних набавки у Србији годишње у просеку око три милијарде евра.По Јовановићевим речима, од 2015. године ће се на годишњем нивоу радити акциони планови који ће конкретизовати оно што пише у Стратегији за јавне набавке и на основу њих ће бити прецизирано све оно што сектору јавних набавки треба да се уради у току једне године. Први акциони план ће се донети, како је прецизирао, крајем 2015. године за 2016. Он је рекао да је у току сертификација службеника за јавне набавке и да постоји велико интересовање за тај посао, а циљ сертификације јесте јачање капацитета система јавних набавки на нивоу локалних самоуправа.

– До краја године је предвиђено шест испитних термина и само за ових шест недеља пријавило се више од 500 кандидата да полаже испит за службеника за јавне набаке. То значи да имамо потенцијала да ојачамо капацитете на локалу – навео је Јовановић.

Даље је додао да је то покушано у неколико градова, а то су Београд, Ниш, Панчево, Пожаревац и Суботица, где су формиране службе за јавне набавке преко којих се набављају одређене ствари које су од стратешког интереса за те градове. Јовановић је као пример навео да је циљ тих служби да спроводе једну набавку за све школе или вртиће на територији неке општине јер би то значило да не мора сваки вртић или школа да има службу за јавне набавке, што би доста поједноставило и појефтинило јавне набавке.

 

Вест преузета са... http://www.dnevnik.rs/ekonomija/zakon-sprecava-muvanje-s-tri-milijarde-evra