Fokus / Фокус / Fokusi

Javašluk u nabavkama košta Srbiju 700 miliona €

Datum: 28.11.2014.

Srbija

 

23.10.2014.

Izvor: Večernje novosti

 

Poruke sa debate u Nišu o (ne)zakonitostima prilikom raspisivanja tendera i javnih nabavki. Prozivke Lokalnog antikorupcijskog foruma vlast tumači kao "političke napade".

Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije, Dragomir Trninić, tokom javne debate u gradu na Nišavi, izjavio je da zbog nepravilnosti u postupcima javnih nabavki Srbija godišnje gubi 700 miliona evra!

Inače, skup na temu "Antikorupcijski dijalog - zakonitost niških tendera" organizovao je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) - nezavisno telo zaduženo za kontrolu sprovođenja zakona koji sprečavaju ove negativne pojave u društvu.

Trninić je naveo i da je Agencija, od početka godine, primila 120 predstavki koje se odnose na javne nabavke, a pokrenuto je i 455 postupaka protiv funkcionera. Data su tri predloga za razrešenje, izrečeno je 359 mera upozorenja i podignuto 12 krivičnih prijava: zbog neprijavljivanja imovine ili lažnog davanja podataka o imovinskom stanju...

Što se Niša tiče, predstavnici LAF ukazali su na to da postoje sumnje u nameštanje određenih tendera, a da pojedini nisu ni raspisani - zbog jačanja monopolskog položaja javnih preduzeća.

- Pravosudnim organima ukazali smo na nepravilnosti koje se tiču proširenja delatnosti JKP "Naisus", zbog čega je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže izuzeta iz sistema javnih nabavki, ali tu su i problemi pri raspisivanju konkursa za podršku medijskim kućama, te tendera za javni gradski prevoz - objašnjava koordinatorka LAF Valentina Krstić.

Predstavnici lokalne samouprave odbacili su optužbe da je bilo krešnja Zakona i Ustava prilikom raspisivanja javnih tendera i oglasa, a zamenik predsednika Skupštine grada, Nenad Stanković, ocenio je da su navodi o nameštanju izbora gradskih prevoznika, zapravo, "politički napadi stranaka koje na izborima nisu prešle cenzus".

SKUPŠTINA

- Skupština grada Niša donela je odluku kojom je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže poverena JKP "Naisus", čime su druge firme koje se bave ovim poslovima stavljene u podrđeni položaj. Iako je republička Uprava za javne nabavke ocenila da su time prekršeni Ustav i Zakon o javnim nabavkama, a i LAF je tražio da sporna odluka bude stavljena van snage, u Skupštini nije bilo reakcije: ni vlasti, ni opozicije - podsetila je Valentina Krstić.