Fokus / Фокус / Fokusi

Rezultati istraživanja: Potrebno doraditi zakon o javnim nabavkama BiH

Datum: 13.11.2014.

Bosna i Hercegovina

 

12.11.2014.

Izvor: http://www.6yka.com

          http://novovrijeme.ba

 

U Banjaluci su predstavljeni rezultati regionalnog istraživačkog projekta „Ka efikasnim mehanizmima javnih nabavki u državama (potencijalnim) kandidatima za članstvo u EU“.

Cilj prezentacije je bio upoznavanje bosanskohercegovačke javnosti sa preliminarnim rezultatima istraživanja funkcionisanja sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, kao i rezultatima provedenog monitoringa sprovođenja konkretnih javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, u periodu januar 2012 – septembar 2014 godine, koji se finansiraju sredstvima EU. 

Uz aktivno učešće velikog broja predstavnika različitih institucija iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i predstavnika poslodavaca, malih i srednjih preduzeća i nevladinih organizacija, zaključeno je da novi Zakon o javnim nabavkama BiH, koji počinje sa primjenom 28. novembra 2014 godine, predstavlja blago unaprjeđenje legislativnog i institucionalnog okvira sistema javnih nabavki u BiH.

Međutim, ne i dovoljno sa stanovišta osnovnih principa kao što su transparentnost, jednak tretman prema svim ponuđačima, pravična i aktivna konkurencija, nediskriminacija, te najefikasnije trošenje javnih sredstava u postupcima javne nabavke, saopćeno je iz Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Novi jedinstveni sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini ne počiva na brojnim uočenim nepravilnostima i manjkavostima ranijeg normativnog okvira i loših rezultata njegove desetogodišnje praktične primjene, kao ni na evropskoj legislativi.

‘’Velika zainteresiranost brojnih aktera javnih nabavki, ali i dinamika oblasti javnih nabavki koja se i u EU iz dana u dan mijenja i usklađuje sa sudskom praksom, upućuje na potrebu skorijih procedura dopuna novog Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji bi proces pripreme i donošenja ovaj put morao biti u mnogome otvoreniji i inkluzivniji za sve zainteresirane strane, a posebno za poslodavce, i mala i srednja preduzeća u BiH" navodi se u saopštenju.

Ovaj projekt provode Fondacija za otvoreno društvo Srbije, Centar za razvoj neprofitnog sektora Srbije, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Crne Gore, Centar za građanske komunikacije Makedonije, Fondacija za otvoreno društvo Slovačke i Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

 

Više pročitajte ovdje...

http://novovrijeme.ba/potrebno-doraditi-zakon-o-javnim-nabavkama-u-bih/

http://www.6yka.com/novost/67966/rezultati-istrazivanja-potrebno-doraditi-zakon-o-javnim-nabavkama-bih