Fokus / Фокус / Fokusi

Saopštenje Vlade povodom nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama

Datum: 09.05.2014.

Crna Gora

 

17.03.2014.

Podgorica, Crna Gora

Izvor: Ministarstvo finansija 

 

 

U organizaciji Uprave za javne nabavke, organizovan je Okrugli sto povodom završetka javne rasprave o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.
U uvodnom dijelu diskusije prisutnima su se obratili: ministar finansija dr Radoje Žugić, direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Donka Prodanova, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović i generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.
Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević je u uvodnom izlaganju naglasio da su izmjene Zakona o javnim nabavkama inicirane sa ciljem otklanjanja prepoznatih slabosti, te iznalaženja sistemskih rješenja kroz koja će se unaprijediti efikasnost mehanizama prevencije i  minimizirati mogućnosti zloupotreba.
Direktor Mujević je iznio podatke da je ukupna vrijednost javnih nabavki u Crnoj Gori u 2013. godini iznosila oko 15% BDP-a, što znači da bi samo 1% uštede na godišnjem nivou predstavljala vrijednost od 3 do 4 miliona eura. „Stoga je pitanje izgradnje i funkcionisanja sistema javnih nabavki koji podrazumijeva efikasno praćenje i kontrolu ispravnosti postupaka od prvorazrednog značaja“, istakao je Mujević i dodao da je postojanje uređenog sistema javnih nabavki preduslov za korišćenje evropskih pretpristupnih fondova, kao i drugih oblika međunarodne pomoći.
G-din Mujević je istakao da je zakonskim izmjenama posebno tretirana transparentnost postupka javnih nabavki.

 

Ministar finansija dr Radoje Žugić ocijenio je, u svom izlaganju, da su javne nabavke ključni instrument regulacije unutrašnjeg tržišta Crne Gore i da, kao takve, predstavljaju dio sistema zaštite tržišnih zakona i sloboda, odnosno slobode tržišnog nadmetanja.
Ministar Žugić je istakao da je usvajanjem Zakona o javnim nabavkama 01.01.2012. godine stvoren povoljan pravni okvir i da je isti u velikoj mjeri usklađen sa pravnom tekovinom EU, što je bila i ocijena međunarodnih organizacija (Evropska komisija, Svjetska banka, UNDP, EBRD, SIGMA, OEBS i dr.).
„Razvoj i unapređenje sistema može značajno pomoći daljem procesu evropskih integracija Crne Gore, naročito imajući u vidu da su javne nabavke bitna komponenta u borbi protiv korupcije, te stoga konačno zakonsko rješenje mora obezbijediti neometano funkcionisanje sistema javnih nabavki, odnosno postupke koji su transparentni i omogućavaju ekonomično i racionalno trošenje javnih sredstava tj. novca poreskih obveznika“, istakao je ministar Žugić.
Novim Zakonom, kako je naveo ministar Žugić, biće otklonjeni nedostaci uočeni u dosadašnjoj praksi, jasnije definisana odgovornost onih koji sprovode postupke javnih nabavki i uvedeni efikasniji mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama.  Zakon uključuje novine koji u značajnoj mjeri unapeđuju primjenu osnovnih principa javnih nabavki, transparentnosti, konkurentnosti, jednakosti ponuđača, ekonomičnosti i efektivnosti.
Donka Prodanova, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori, istakla je da nacrt Zakona, koji je pripremljen uz podršku EU i SIGMA-e, predstavlja važan korak ka potpunom usaglašavanju crnogosrkog zakonodavstva sa evropskim, te da se paralelno mora posvetiti pažnja elementima profesionalizma i transparentnosti.
Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović izrazio je zadovoljstvo saradnjom na pripremi nacrta Zakona u kojoj je Unija uzela učešća u želji da da svoj doprinos boljoj regulaciji ove značajne oblasti, dok je generalni sekretar Zajednice opštine Refik Bojadžić istakao je da ovaj zakon spada u set važnih antikorupcijskih zakona.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je diskusija tokom koje su prisutni (predstavnici naručilaca i ponuđača u postupcima javnih nabavki) davali komentari i sugestije na nacrt Zakona, koji će biti razmotreni i, ukoliko se ocijeni opravdanim, uvršteni u tekst Zakona.