Fokus / Фокус / Fokusi

VJERUJTE SVOJIM OČIMA: Ovo su poslanici koji su glasali ZA korupciju

Datum: 02.04.2014.

Bosna i Hercegovina

 

14.03.2014.

Izvor: www.account.ba

         http://www.zurnal.ba

 

Sa 20 za, 17 protiv i četiri suzdržana glasa Parlament je usvojio prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH sa 25 amandmana koje je ranije prihvatila Komisija za budžet i finansije.

Među usvojenim amandmanima ne nalaze se amandmani nevladinih organizacija. Dan prije održavanja sjednice 70 nevladinih organizacija poslalo je otvoreno pismo u kojem negoduju zbog neusvajanja antikoruptivnih amandmana Komisije za budžet i finansije.

Pismo su potpisali predstavnici Asocijacije poslodavaca BiH, Fonda otvoreno društvo, UG Tender, Transparency International-a BiH i Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Pomenute organizacije su, uz podršku više od 70 nevladinih organizacija, u proteklom periodu pripremile amandmane na Zakon o javnim nabavkama, koji su imali za cilj da spriječe korupciju u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Niti jedan od ponuđenih amandmana, iako su dobili podršku javnosti i političkih stranaka u ranijoj fazi, nije usvojen. Na posljednjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta, usvojene su tek kozmetičke izmjene prijedloga Zakona, te će takav prijedlog, koji po mišljenju nevladinog sektora ne zadovoljava ni minimum zahtjeva za poboljšanje zakonodavstva u ovoj oblasti.

Antikorupcijska mreža ACCOUNT zbog toga objavljuje imena poslanika i kako su glasali.

Imena poslanika pročitajte ovdje…

http://www.zurnal.ba/novost/17895/vjerujte-svojim-ocima-ovo-su-poslanici-koji-su-glasali-za-korupciju