Fokus / Фокус / Fokusi

NAČELO TRANSPARENTNOSTI

Datum: 19.12.2013.

Srbija

 

19.12.2013.

Autor: FOD Srbija

 

NAČELO TRANSPARENTNOSTI 

Član 11

 

Naručilac je dužan da obezbedi javnost i transparentnost postupka javne nabavke poštujući, ali ne ograničavajući se samo na obaveze iz ovog zakona. 

 

Ovde je reč o takođe suštinskom načelu Zakona o javnim nabavkama, i koje se sasvim logično nadovezuje na prethodna dva. Javnost u radu, odnosno transparentnost osnovno je svojstvo javnih nabavki, i takođe može biti ograničeno samo u zakonom vrlo ograničenim slučajevima – pre svega pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošewe ponuda, ali se i u ovom slučaju, putem obavezujućeg objavljivanja obaveštenja o pokretnju postupka kao i konkursne dokumentacije, ovo načelo implementira u zadovoqavajućoj meri, naročito u odnosu na stanje po ptrethodno važečim propisima.

Načelo transparentnosti uređeno je članom 11. Zakona o javnim nabavkama i odnosi se na samo svojstvo ovog postupka – javnost. Naručilac je dužan da obezbedi javnost i transparentnost postupka javne nabavke poštujući, ali ne i ograničavajući se samo na obaveze iz ovog zakona. Da bi se mogla ostvariti puna konkurencija, a samim tim i najpovoljnija moguća tržišna ponuda, ponuđači moraju biti upoznati sa postojanjem javne nabavke i njenih bitnih zahteva, a moraju raspolagati i instrumentima potrebnim radi eventualne kasnije zaštite svojih prava u postupku. Dalje se ovo načelo znatno konkretizuje kroz odredbe Zakona, a naročito kroz pravila o oglašavanju i pravu na uvid u dokumentaciju (ali i druge odredbe – o građanskom nadzorniku, pravilima postupka, izveštavanju...). Značaj koji zakonodavac pridaje ovom načelu ogleda se i u podsticanju naručilaca da se u pogledu javnosti ne ograničavaju samo na formalne obaveze propisane Zakonom o javnim nabavkama. Kakav će domašaj takovog imperativa datog naručiocima biti, to će se tek videti u praksi. U tom pogledu načelo je šire i drugačije definisano nego istoimeno načelo uređeno prethodnim Zakonom.