Fokus / Фокус / Fokusi

NAČELO OBEZBEĐIVANJA KONKURENCIJE

Datum: 18.12.2013.

Srbija

 

10.12.2013.

Autor: FOD Srbija

 

NAČELO OBEZBEĐIVANJA KONKURENCIJE 

Član 10

 

Naručilac je dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju.

Naručilac ne može da ograniči konkurenciju, a posebno ne može onemogućavati bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom upotrebom pregovaračkog postupka, niti korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma.

Načelo obezbeđivanja konkurencije regulisano je članom 10. Zakona o javnim nabavkama i ono podrazumeva obavezu naručioca da u postupku javne nabavke omogući što veću konkurenciju. Reč je o suštinski važnom principu, čijom se implementacijom žele obezbediti delovanje tržišnih instrumenata.

Zabranjeno je ograničavanje konkurencije, a naročito onemogućavanje ponuđača da učestvuju u postupku javne nabavke neopravdanom primenom pregovaračkog postupka, odnosno korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma. Ovde je reč o najvažnijem „potpornom“ načelu, koje upravo služi da bi se na najbolji način ostvarilo gore navedeno osnovno načelo efikasnosti i ekonomičnosti. Samo se uz široku konkurenciju i što veći broj ponuda može očekivati tržišna konkurencija koja će rezultirati nižom cenom za definisani kvalitet, kako bi se ostvarila ekonomičnost i efikasnost u pogledu upotrebe javnih sredstava i upotrebne vrednosti predmeta nabavke. Ovo načelo regulisano je na gotovo identičan način kao i u prethodno važećem Zakonu o javnim nabvakama.

Izuzeci i ograničenja od ovog načela mogući su samo u situacijama koje su vrlo restriktivno predviđena novim Zakonom, a odnosi se na posebna pravila pre svega u pregovaračkom postupku, i u određenoj meri konkurentnom dijalogu.