Fokus / Фокус / Fokusi

Javne nabavke: “Cilj je obezbediti bolju upotrebu javnog novca”

Datum: 01.10.2013.

EU

 

03.09.2013.

Izvor : http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20130903STO18528/html/Public-procurement-The-goal-is-to-make-better-use-of-public-money

 

Javne nabavke čine do 19% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Evropske unije, ali kako garantovati poštovanje principa „best value for money“? Parlament trenutno radi na formulisanju novih pravila koja će obezbediti efektivnije i transparentnije trošenje javnih fondova, prilikom plaćanja dobara i usluga od strane javnih ustanova i ostalih javnih tela. Odbor za unutrašnje tržište glasaće o ovom pitanju 5. septembra. 

Razgovarali smo sa Markom Tarabela, belgijskim članom S&D grupe zadužene za uvođenje novih pravila u Evropskom parlamentu, o tome kako bi ovi planovi funkcionisali.

 

Na koje probleme bi ovaj paket mera uticao?

Jasno je da je jedan od ciljeva direktive bio, a i dalje je, obezbediti bolje trošenje javnog novca. Jasno reći da najniža cena više nije glavni kriterijum za dodelu ugovora, već je to ekonomski najpovoljnija ponuda, ogroman je korak napred. Ovo je važno, jer pomaže da se ispitaju oni ugovori male vrednosti koji su takvi samo zato što se iza njih krije sumnjiv kvalitet, kao i tenderi nerealno niske vrednosti.

Još jedno važno poglavlje odnosi se na podugovaranje, jer su javni fondovi često izgubljeni u lancu podugovora. Na državama članicama je odgovornost da odu korak dalje i zahtevaju jednak nivo transparentnosti i dostupnosti informacija u ostatku lanca, a ne samo za osnovni ugovor.

Pravila obuhvataju poštovanje Evropskih direktiva, nacionalnih zakona i kolektivnih radnih ugovora kao kriterijuma za izbor, ili čak isključenje prilikom dodele ugovora. Kompanije koje ne poštuju ovu regulativu moraju biti isključene iz procesa nadmetanja ponuda.

 

Kome će koristiti nova pravila? Da li će mala i srednja preduzeća imati veći i bolji pristup javnim nabavkama?

Ova pravila će omogućiti pojednostavljenje postupka. Male firme više neće biti obavezne da dostavljaju čitav spektar dokumenata pre otpočinjanja procedure, ali moći će, na primer putem elektronske procedure, da prikupe sve potrebne informacije i dostave ponude elektronski. Ovo je svakako primamljivo malim biznisima, koji su premalo uključeni u takozvano javno tržište. Želja nam je bila da povećaju svoje učešće jer je to dobro za ekonomiju. Smanjenje administrativnog opterećenja je značajno unapređenje procesa.

 

Pravila ističu važnost inoviranja. Na koji način javne vlasti dodatno ohrabriti inoviranje?

Ne možemo reći da želimo efektivnije trošenje u korist građana i evropske privrede, a da pritom ne obezbedimo i prostor za inovacije. Uveli smo specijalnu proceduru koja omogućava da javni organi mogu izabrati partnerstvo sa firmama koje neguju inovativnost, dajući im šansu da ostvare maksimalni nivo efektivnosti u privredi.