Fokus / Фокус / Fokusi

Izmene Zakona o javnim nabavkama : mali podizvođači će moći da se naplate direktno od države

Datum: 03.09.2013.

EU

 

29.08.2013.

Izvor : http://www.standartnews.com

 

Sofija, Bugarska.

Male kompanije koje su podizvođači javnih nabavki koje sprovodi država ubuduće će moći da dobiju svoj novac direktno od države. Ovo je jedan od amandmana na Zakon o javnim nabavkama, koji je nedavno usvojio Savet Ministara.

Osim toga, u slučaju ugovora o izvođenju radova čija vrednost prelazi cenzuse EU, obaveze dobitnika posla će biti da koristi podizvođače za najmanje 30% radova a opet ne više od 70% radova.

Predlog izmena Zakona o javnim nabavkama predviđa da ukoliko glavni izvođač radova ne izmiri svoje obaveze prema podizvođačima, neće imati pravo da učestvuje u sledećem sličnom tenderu.

Izmene u Zakonu o javnim nabavkama takođe predviđaju mere za smanjenje birokratije. Tenderska dokumentacija će biti besplatna. Pravo klijenata da od kandidata traži dokaz o njegovom finansijskom i ekonomskom stanju i prometu u poslednjih 3-5 godina će biti ukinuto.

Prema rečima vlade, ovo su antikrizne mere koje će vratiti na tržište kompanije koje su do sada bile isključene iz subjektivnih razloga. Izmene Zakona o javnim nabavkama takođe predviđaju zabranu bliske poslovne veze između izvođača i podizvođača.