Fokus / Фокус / Fokusi

Daviddi: Jedino BiH nije preuzela evropske propise o javnim nabavkama

Datum: 28.08.2013.

Bosna i Hercegovina

 

29.07.2013.

Izvor : http://ekapija.ba

 

Evropska unija je zabrinuta zbog predloženih izmjena Zakona o javnim nabavkama jer planirane izmjene ne približavaju BiH relevantnim evropskim direktivama. Umjesto da u središtu pažnje budu ključne novine po mjeri preduzeća i transparentnosti, izmjene se bave nekim marginalnim pitanjima - rekao je u intervjuu za Agenciju FENA zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, koje je Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru, navodi da „transparentan postupak javne nabavke, uz garantovanu nezavisnost revizorskih službi kao dijela kontrole javnih finansija, predstavlja bitan uslov koji zemlja mora ispuniti u procesu evropskih integracija“.

"BiH je i dalje jedina zemlja u regionu koja nije preuzela evropske propise o nabavci, kojima se dokazano štedi novac poreskih obveznika i garantuje fer konkurencija za učesnike u nabavci", kaže Daviddi.

Iz tog razloga smatra da vlasti BiH treba da obezbjede bolje upravljanje javnim fondovima, između ostalog i „usvajanjem modernog i transparentnog zakona o javnim nabavkama u skladu s evropskim pravnim tekovinama, kao i većim nastojanjima usmjerenim na sprečavanje i borbu protiv korupcije“.

 

Više pročitajte ovdje…

http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/daviddi-jedino-bih-nije-preuzela-evropske-propise-o-javnim-nabavkama/28403