Fokus / Фокус / Fokusi

Sistem dinamične nabavke

Datum: 29.05.2013.

Srbija

 

20.10.2013.

Autor : FOD Srbija

O SISTEMU DINAMIČNE NABAVKE

Sistem dinamične nabavke

Član 41.

Naručilac obrazuje sistem dinamične nabavke koristeći isključivo elektronska sredstva, primenjujući pravila otvorenog postupka, osim ako je ovim članom drugačije određeno.

Elektronska sredstva i informacioni sistem, odnosno tehnologija pomoću koje se uspostavlja i vodi sistem dinamične nabavke, mora biti široko dostupna zainteresovanim licima i ne može voditi ograničenju konkurencije.

Naručilac objavljuje poziv za podnošenje ponuda kojim poziva sva zainteresovana lica da podnesu početne ponude.

Tehničke specifikacije predmeta nabavke moraju biti precizno određene, kako bi ponuđači mogli da podnesu odgovarajuće ponude.

Poziv za podnošenje početnih ponuda važi sve vreme dok traje sistem dinamične nabavke i zainteresovano lice može u svakom trenutku podneti početnu ponudu kojom zahteva da bude primljen u sistem.

Ako ponuda ponuđača bude ocenjena kao prihvatljiva, ponuđač će biti primljen u sistem dinamične nabavke.

Naručilac je dužan da u roku od 15 dana od dana prijema početne ponude izvrši njenu ocenu i odluči o prijemu podnosioca u sistem dinamične nabavke.

U toku trajanja sistema dinamične nabavke ponuđači koji su primljeni u sistem mogu poboljšati ili promeniti svoju početnu ponudu, pod uslovom da poštuju tehničke specifikacije naručioca.

Pre zaključenja svakog pojedinačnog ugovora o javnoj nabavci, naručilac objavljuje na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici obaveštenje o postojanju sistema dinamične nabavke, kojim istovremeno poziva sva zainteresovana lica da podnesu početnu ponudu i uključe se u sistem dinamične nabavke.

Ako nakon objavljivanja obaveštenja iz stava 9. ovog člana naručilac primi početnu ponudu, dužan je da izvrši ocenu početne ponude pre nego što pozove članove sistema dinamične nabavke da podnesu konačne ponude.

Najpovoljnija ponuda bira se primenom kriterijuma određenih u javnom pozivu iz stava 3. ovog člana, ali oni moraju biti takvi da omoguće automatsko ocenjivanje ponuda i rangiranje ponuda pomoću elektronskih sredstava.

Sistem dinamične nabavke ne može trajati duže od četiri godine, a tokom trajanja sistema naručilac ne može menjati uslove za prijem u sistem.

Naručilac ne može usloviti podnošenje početnih ponuda ili prijem u sistem dinamične nabavke, plaćanjem naknade, depozita i sl. 

 

Ovde je reč takođe o jednom potpuno novom institutu u našem sistemi javnih nabavki, koji sam po sebi ne predstavlja vrstu postupka, već je reč o elektronskom mehanizmu sprovođenja javne nabavke po pravilima otvorenog postupka, osim ukoliko navedenim članom nije drugačije određeno. U principu, radi se  o postupku elektronski uređene javne nabavke po pravilima otvorenog postupka, koristeći elektronska sredstva, informacioni sistem, odnosno koristeći tehnologiju pomoću koje se uspostavlja i vodi sistem, koja je široko dostupna zainteresovanim licima i ne vodi ograničavanju konkurencije. Ovakav sistem može trajati najduže četiri godine, a za koje vreme naručilac ne može menjati uslove za prijem u sistem. Kao fleksibilan mehanizam, ovaj sistem deli određene zajedničke karakteristike sa okvirnim sporazumom, (kao što se zaključuje okvirni sporazum sa više dobavljača koji se biraju na osnovu kvaliteta svojih ponuda, tako i ovde u sistemu postoji više ponuđača koji su primljeni u sistem dinamične nabavke, u oba slučaja reč je o višegodišnjim mehanizmima za dodelu ugovora o javnoj nabavci...), ali je značajna razlika u odnosu na okvirni sporazum, kao i uodnosu na tradiocionalno shvađene radnje u svim postupcima javnih nabavki, to što se najveći broj aktivnosti odigrava automatizovano, elektronskim putem, u skladu sa unapred datim parametrima – ponuda se podnosi elektronskim putem, iste se ocenjuju i rangiraju elektronski...

Sistem dinamične nabavke se obrazuje tako što naručilac objavljuje poziv za podnošenje ponuda kojim poziva sva zainteresovana liva da podnesu svoje početne ponude, što podrazumeva obavezu naručioca da su tehničke specifikacije predmeta nabavke već precizno određene, kako bi ponuđači bili uopšte u prilici da dostave početne ponude. Primenjujući pravila otvorenog postupka, uz ovaj poziv se objavljuje celokupna konkursna dokumentacija, koja mora sadržati navedene precizne tehničke specifikacije. Ovaj poziv za podnošenje ponuda važi sve vreme trajanja sistema dinamične nabavke, što podrazumeva da i naknadno, u svakom trenutku, sva zainteresovana lica mogu podneti svoje početne ponude, čime zahtevaju da budu primljeni u sistem. Ukoliko je ponuda ponuđača ocenjena kao prihvatljiva, ponuđač će biti primljen u sistem, a o čemu naručilac donosi odluku u roku od 15 dana od dana prijema početne ponude. Smisao ovog sistema ogleda se u mogućnosti ponuđača primljenih u sistem da svoje ponude menjaju, odnosno poboljšavaju, uz poštovanje propisanih tehničkih specifikacija, čime se postiže povoljnija pozicija za naručioca. Prijemom najmanje jednog ponuđača u sistem, smatra se da je formiran sistem dinamične nabavke.

Pre zaključivanja konkretnog ugovora o javnoj nabavci, naručilac objavljuje na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici obaveštenje o postojanju sistema dinamične nabavke, kojim se istovremeno pozivaju sva zainteresovana lica da podnesu početne ponude i uključe se u sistem. Ukoliko po ovom obaveštenju primi početne ponude, naručilac je dužan da ih oceni pre nego što pozove članove sistema da daju svoje konačne ponude. Ovo je pravilo kojim se znatno utiče kako na transparentnost, tako i na princip konkurencije u ovom posebnom obliku javne nabavke. Nakon ovoga, najpovoljnija ponuda se bira primenom kriterijuma koji je određen pozivom za podnošenje ponuda, sa tim da kriterijum i elementi kriterijuma moraju biti takvi da omoguće automatsko ocenjivanje i rangiranje ponuda pomoću elektronskih sredstava. To znači da je reč o kriterijumu i njegovim elementima koji se sasvim objektivno i precizno mogu kvantifikovati u atomatskom procesu. Podnošenje početnih ponuda ili  prijem u sistem ne mogu biti uslovljeni plaćanjem bilo kakvih vrsta naknada ili depozita i sl.