Fokus / Фокус / Fokusi

EU na korak od rešenja za nabavku vakcina u kriznim situacijama

Datum: 28.05.2013.

EU

 

06.05.2013.

Izvor : New Europe / Andy Carling

 

Diverzifikovanost Evrope i globalne veze, koje se prvenstveno ostvaruju putovanjima miliona putnika u i iz Unije na dnevnom nivou, dovode do ugroženosti od širenja zaraznih bolesti, poput ptičijeg gripa i ostalih.

Ipak, razloga za paniku nema, s obzirom da epidemija u Kini jeste zabrinjavajuća, ali ograničenog obima.

Masovni strah iz 2009. godine, po mišljenju eksperata delimično uzrokovan senzacionalističkim izveštavanjem medija, rezultirao je paničnom kupovinom vakcina od strane nekih evropskih država, koje nikad nisu iskorišćene, ali su koštale milione evra.

Kao što je već rečeno, zaraza ne poznaje granice, stoga nove mere, za koje se očekuje da budu usvojene, obuhvataju zajednički mehanizam javnih nabavki koji će omogućiti zemljama članicama EU da udruže poružbine lekova i sredstava za prevenciju bolesti, što bi im omogućilo postizanje nižih cena i obim nabavki koji će proizvodnju vakcina nametnuti kao prioritet onda kad je to potrebno.

Ovaj sporazum je dobrovoljan, što daje mogućnost državama da se uključe kadgod žele.

Nove procedure će takođe omogućiti Evropskoj Uniji proglašavanje vanredne situacije, što je do sada radila Svetska Zdravstvena Organizacija samo u slučaju širenja epidemije na dva kontinenta.

Aktivisti za promociju zdravlja pozdravili su ovu inicijativu, ali dok sporazum ne stupi na snagu, malo njih želi da komentariše, kako se sve ne bi izjalovilo.