Fokus / Фокус / Fokusi

Srbija dobila 25 trenera za javne nabavke

Datum: 14.05.2013.

Srbija

 

21.03.2013

Izvor : Vesti.rs

 

Srbija je 21. marta dobila prvih 25 domaćih trenera za javne nabavke koji će obučavati službenike širom zemlje. Poznavaoci prilika ističu da danas u postupku sprovođanja javnih nabavki nije dovoljno samo poznavanje pravnih propisa, već i ekonomije i biznisa.

…Prema oceni šefa sekcije za evropske integracije i evropska pitanja u Delegaciji EU u Srbiji Frejka Janmata situacija u oblasti javnih nabavki u Srbiji u poslednje dve godine bila je "prilično zabrinjavajuća". Broj ponuđača po tenderu je pao na tri, a veliki broj nabavki sprovodi se po hitnom postupku iako za to nema opravdanja

…Dvadeset pet domaći stručnjaka je prošlo petonedeljnu obuku o međunarodnim i evropskim praksama u javnim nabavkama. Njihova obuka je deo regionalnog projekta koji je obuhvatio zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Projekat je sproveo Centar za obuku međunarodne organizacije rada i Francuska agencija za međunarodnu saradnju.

Projekt menadžer Evropske komisije Patricija Perez Gomez kazala je da je reč o regionalnom projektu što je neobično za oblast javnih nabavki ali je važan jer omogućava da se regionalna iskustva ugrade i dopune nacionalnu praksu.

Ona je navela da je upravama za javne nabavke u regionu na raspolaganju regionalna škola za državnu upravu Respect.

Iako se projekat završava u junu 2013. ona je najavila da će biti još obuka kako bi se podstakla primena mape puta za edukaciju u oblasti javnih nabavki.

U celom regionu obučeno je 150 ljudi a  deo projekta je skraćeni on-line kurs o javnim nabavkama i formiranje regionalne mreže stručnjaka za javne nabavke koji komuniciraju putem e-platforme.

 

Veliki broj hitnih nabavki

 

Šef regionalnog trening centra Žorž Žadun naveo je da u Srbiji 12.000 naručilaca troši četiri milijarde evra, od kojih su 3.000 izuzetno veliki naručioci. Službenici koji se bave javnim nabavkama moraju da imaju raznovrsno znanje jer roba koju vlade kupuju postaju sve raznovrsnije, istakao je on.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović najavio je da će primena novog zakona o javnim nabavkama početi 1. aprila kako je i planirano.

On je najavio da će Uprava do 31. marta napraviti izveštaj o javnim nabavkama za 2012. godinu.

Jovanović je istakao da će novi zakon o javnim nabavkama zahtevati nova znanja i veštine  koje dosad nisu bile poznate. Kako je rekao, u Srbiji je dosad setrifikovano više od 1.500 službenika za javne nabavke koji su dobilo početno znanje o javnim nabavkama.

Šef sekcije za evropske integracije i evropska pitanja u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat ocenio je da je situacija u Srbiji u poslednje dve godine  u oblasti javnih nabavki bila "prilično zabrinjavajuća".

"Prosečan broj ponuđača po tenderu pao je sa osam u 2003. godini na dva do tri prošle godine sto se loše odražava na konkurenciju i povoljnost cena kupljene robe", rekao je Janmat. Velika je primena neopravdanih hitnih nabavki umesto otvorenih.

Janmat je podsetio da je ukupna vrednost javnih nabavki četiri milijarde evra, pri čemu su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju nabavki  od oko 800 miliona evra, i to delimično zbog neznanja.

Kako je rekao, kada Srbija bude započela pregovore o članstvu u EU, neće biti dozvoljen prelazni period u usvajaanju evropskih propisa u oblasti javnih nabavki.