Fokus / Фокус / Fokusi

Izgradnja objekta CANU

Datum: 14.05.2013.

Crna Gora

 

14.05.2013.

Izvor : Istraživački centar MANS-a

 

Objekat Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) trebalo je da bude završen u martu 2012. godine, ali se ni početkom 2013. godine to nije desilo. Studija pokazuje kako je ova javna nabavka pokrenuta, iako nisu bila obezbijeđena sredstva za njenu realizaciju, ali i kako je Direkcija javnih radova, eliminišući povoljnijeg  ponuđača, posao dodijelila za ponudu skuplju blizu pola miliona eura.

Direkcija javnih radova je u februaru 2010. godine objavila poziv za izgradnju objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u Podgorici, procjenjujući vrijednost posla na sedam miliona eura. U pozivu je navedeno da će pola miliona eura biti obezbijeđeno iz kapitalnog budžeta Direkcije za 2010. godinu, dok će ostatak od 6,5 miliona biti projektovan u budžetu za narednu 2011. godinu. Takođe, Direkcija je u pozivu navela da minimalni rok za završetak radova mora biti 15 mjeseci, a maksimalni 18 mjeseci.

 

Za izgradnju novog objekta CANU interesovanje je pokazalo čak 15 firmi, čije su se ponude kretale u rasponu od 5,8 do 7,9 miliona eura. Od prispjelih ponuda čak osam je ocijenjeno neispravnim, uključujući i ponudu firme „Osijek-Koteks“ koja je ponudila najnižu cijenu posla od 5,8 miliona eura. Ključni razlog za odbijanje ove ponude bilo je obrazloženje Direkcije da je „Osijek-Koteks“ predložio da čitav posao završi za oko 14 mjeseci, dok je pozivom traženo da minimalni rok bude 15 mjeseci. Ovakvo obrazloženje se čini neprihvatljivim, tim prije što se radilo o finansijski najpovoljnijoj ponudi.

Direkcija je dalje, eliminišući povoljnijeg ponuđača, odluku o izgradnji objekta CANU dodijelila firmi „Kroling“ za cijenu od gotovo 6,3 miliona eura, odnosno za blizu pola miliona eura više nego što je bila odbačena ponuda. Sa druge strane, čak i da je ponuda „Osijek Koteks“ zaista bila neispravna, Direkcija javnih radova je imala mogućnost da poništi javnu nabavku i u ponovnom postupku dođe do povoljnije ponude.

 

 

IZABRANA PONUDA - KROLING

ODBAČENA PONUDA – OSIJEK KOTEKS

Cijena

6.271.330

5.807.684

Rok završetka

15 mjeseci

14 mjeseci