Srbija

Fondacija za Otvoreno Društvo, Srbija

Adresa: Kneginje Ljubice 14, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 11 30 25 800

Fax: +381 11 32 83 602

Web: www.fosserbia.org

E-mail: office@fosserbia.org; mmilosavljevic@fosserbia.org

Fondacija za Otvoreno Društvo, Srbija (FODS) je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava politike sistemskog razvoja, programe i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture i svega onoga što se uz to podrazumeva. Za dvadeset godina svoga postojanja i rada FODS je bila posvećena sistemskim promenama politika, programima i aktivnostima usmerenim na unapređenje demokratskih promena i kulture, tj. principima vladavine prava, dobrog upravljanja, odgovornosti, kao i učešću građana u javnom životu, i poštovanju ljudskih prava.

FODS se posebno fokusira na izgradnju funkcionalne demokratske države, razvoj i efikasno sprovođenje pro-evropskih javnih politika, učvršćavanju stabilnosti i intenziviranju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, kao i ubrzanju unutrašnjih procesa evropeizacije. FOD, Srbija široko podržava, blisko sarađuje i učestvuje u aktivnostima civilnog društva Srbije i Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije u društvu. FODS je bila među osnivačima i liderima dve koalicije civilnog društva u Srbiji koje su postigle značajan uspeh u uspostavljanju transparentnog i odgovornog upravljanja: Koalicija za slobodan pristup informacijama i Koalicija za nadzor javnih finansija. Kroz ove kaolicije i samostalno, FOD, Srbija je primenjivala razlicite metodologije u borbi protiv korupcije, od slobodnog pristupa informacijama, preko nadzora nad sprovođenjem antikorupcijskih politika pa sve do watchdog aktivnosti ukljucujući i strateško zastupanje. Od 2007, FODS je aktivna u stvaranju kapaciteta i širenju uticaja regionalnih organizacija, kao i u uspostavljanju regionalnog dialoga o ovim pitanjima.

FODS je vodila jedan, i bila je partner u nekoliko projekata finansiranih od strane EU – regionalnih i nacionalnih. FODS ima 14 stalno zaposlenih.