Fokus / Фокус / Fokus

Обука за јавни набавки со право на поднесување пријава за регионален подгрант

BTW
Покана за граѓански организации од државите од Западен Балкан да учесвуваат на обука за јавни набавки

Топ 100 тендери во 2015 и 2016 година

Во рамки на стоте најголеми тендери за 2015 и за 2016 се склучени договори за јавни набавки во вредност од над 600 милиони евра

Makedonsko tužilaštvo otvorilo istragu o kupovine mercedesa Gruevskom

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je u utorak istragu kupovine "mercedesa" za 572.780 eura, kojim se vozio bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Vo bitka so korupcijata od javnite nabavki

Регионална конференција се одржа во Сараево, 05.12.2016.

Само една компанија се јавила на тендерот вреден 10 милиони евра за чистење на Владата

Ланскиот тендер за чистење на просториите на Владата и на министерствата, вреден повеќе од 10 милиони евра, бил осмислен и спроведен на начин со кој се елиминира конкуренцијата, упатува истражувањето на БИРН.

Обвинителството го гони поранешниот градоначалник на Охрид

Осомничените се товареа дека од 2006 – 2013 година при вршење на јавни набавки за потребите на Општина Охрид, сториле повеќе кривични дела.

На тендерите просечно има по 2,5 понудувачи, на е-аукциите учествуваат по 2

Центарот за граѓански комуникации денеска ги објави резултатите од редовниот мониторинг на постапките за јавни набавки спроведени од институции на локално ниво.

Адвокатските услуги нема да се бараат на тендер

Со последните измени на Законот за јавните набавки што стапија на сила на 29 јуни 2016 година, од обврската за спроведување постапка за јавна набавка се изземени адвокатските услуги кои досега се набавуваа преку тендер.

Значителен пад на вредноста на јавните набавки во Македонија во 2015

Вкупната вредност на јавните набавки во Македонија во 2015 година е намалена за 23% во однос на 2014 година.

Јавни набавки или само имитација?

„Надзор врз јавните набавки: ризици од корупција идентификувани од граѓанските организации“ што ја организираа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Центарот за граѓански комуникации (ЦГК).