Makedonsko tužilaštvo otvorilo istragu o kupovine mercedesa Gruevskom

24.01.2017.

Izvor: www.slobodnaevropa.org

 

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je u utorak istragu kupovine "mercedesa" za 572.780 eura, kojim se vozio bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski. 

Kako se navodi u saopštenju, tom istragom, nazvanom "Tenk", obuhvaćene su dvije osobe za koje se sumnja da su 2012. godine zloupotrijebile službeni položaj da bi ispunile želju tadašnjeg premijera Gruevskog za kupovinu tog specijalnog vozila. 

"Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni podstakao drugoosumnjičenog da iskoristi svoj službeni položaj i ovlašćenja pri obavljanju javnih nabavki, da favorizuje određenog operatera i da se nabavi vozilo tog tipa", navodi Specijalno tužilaštvo koje vodi tužiteljka Katica Janeva.

U tenderskoj dokumentaciji je bilo više tehničkih specifikacija koje upućuju na konkretno vozilo i marku s ciljem da se favorizuje odredjeni dobavljač, a da ne bude navedeno da su moguće i druge ponude, s drugim specifikacijama, koje su ekvivalentne navedenim. 

O postojanju "mercedesa" vrijednosti veće od pola miliona eura, građani Makedonije su prvi put čuli na proljeće 2015, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor tadašnjeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i tadašnje ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Njih dvoje je već osumnjičeno u nekoliko istraga Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, a protiv Gruevskog je podignuta i optužnica za nasilje nad političkim protivnicima. 

Tužilaštvo, koje je osnovano "Pržinskim dogovorom" četiri makedonske stranke, otvorilo je danas još jednu istragu, o kupovini softverskog sistema za Javno elektroprivredno preduzeće "Elem", na osnovu javne nabavke vrijednosti veće od četiri miliona eura. U tom postupku, nazvanom "Tarifa", osumnjičeno je sedam osoba. 

 

Više informacija pročitajte na sledećem linku: http://www.slobodnaevropa.org/a/28254893.html