Само една компанија се јавила на тендерот вреден 10 милиони евра за чистење на Владата

16.08.2016

Извор: prizma.mk

 

Веќе 14 години, фирмата „Секјуриком“ е задолжена да ги чисти Владата и поголем дел од министерствата, односно оваа фирма од 2002 година, кога го склучила првиот договор со државава, па наваму, ги добива владините тендери за хигиена и за одржување.

БИРН, преку ланскиот десетмилионски тендер, го истражуваше начинот на кој „Секјуриком“ станува непобедлива фирма, практика што фрла сомнеж дека тендерите се „цртаат“ во корист на одредени компании.

Истражувањето нѐ води кон заклучокот дека Владата ѝ овозможила на „Секјуриком“ да се појави како три различни компании на тендерската анкета, само за да се создаде привид дека на пазарот има повеќе од пет фирми способни за обемни работи, сè со цел да не се дели тендерот и со тоа да се намалат шансите на помалите конкуренти.

Дел од бизнисмените се незадоволни како се спровел тендерот, меѓутоа се претпазливи и јавно не говорат.

„Денес може да те снема од бизнисот, ако проговориш“, велат тие.

 

Прочитајте повеќе:

  http://prizma.birn.eu.com/%D0%BC%D0%BA/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B7-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0